Pestovatelia rajčín to poznajú – počas celej sezóny pravidelne odstraňujú zálistky, strihajú spodné lístky pre lepšiu cirkuláciu vzduchu, a na jeseň sa často lúčia s celými rastlinami, ktoré skončia na komposte. Lenže listy a výhonky rajčín, ktoré zvyčajne vnímame len ako nepotrebný odpad, sú v skutočnosti plné užitočných živín a jedinečných aromatických látok. Bola by veľká škoda ich nevyužiť. Vďaka svojej vôni a chemickému zloženiu totiž nájdu široké uplatnenie nielen v záhrade, ale aj vo vašej kuchyni. Dôležité však je použiť výhradne zdravé listy bez akýchkoľvek známok chorôb alebo škodcov.
Výživná rajčinový „nálev“ – tekuté hnojivo priamo z vašej záhrady
Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zhodnotiť nazbierané rajčinové listy, je výroba výživneho nálevu. Ide o podobný proces ako pri výrobe žihľavového alebo kostihojového hnojiva. Listy rajčín totiž obsahujú vysoký podiel dusíka, draslíka a malé množstvo alkaloidov, ktoré sú pre ostatné rastliny veľmi prospešné. Navyše pomáhajú prirodzene odpudzovať škodlivý hmyz.
Ako si rajčinový nálev pripraviť?
Nazbierajte zdravé, zelené listy a výhonky, nasekajte ich na menšie kúsky a vložte do väčšej nádoby. Zalejte čistou vodou tak, aby boli všetky listy ponorené. Nechajte lúhovať približne 2 týždne. Počas tohto obdobia výluh občas premiešajte, aby sa doň dostalo viac kyslíka a podporil sa rast užitočných mikroorganizmov.
Po dvoch týždňoch výluh sceďte a pred použitím ho rozrieďte s vodou v pomere približne 1 : 10. Takto získané tekuté hnojivo môžete aplikovať na zeleninu, bylinky, ale aj na kvitnúce okrasné rastliny, ktoré sa vám odvďačia bohatším kvitnutím.
Účinný prírodný postrek proti voškám
Listy rajčín obsahujú špecifickú látku – tomatín, ktorá pôsobí ako prirodzený repelent proti mnohým škodcom, najmä voškám. Využite tento fakt vo svoj prospech a vyrobte si doma prírodný insekticíd.
Príprava je jednoduchá:
Natrhajte za hrsť čerstvých rajčinových listov a nadrobno ich nasekajte. Zalejte približne litrom vody a nechajte aspoň 24 hodín odstáť. Po odležaní výluh dôkladne sceďte a nalejte do rozprašovača. Postriekajte napadnuté rastliny, pričom sa sústreďte hlavne na spodnú stranu listov, kde sa vošky zvyknú zdržiavať. Pre ešte silnejší účinok môžete pridať pár kvapiek neemového oleja alebo prelisovaný strúčik cesnaku. Táto zmes nielen odpudí škodcov, ale aj ochráni rastliny pred ďalším napadnutím.
Rajčinové listy ako netradičné korenie
Možno vás prekvapí, že rajčinové listy sú jedlé, hoci väčšina ľudí o tom nemá ani potuchy. Konzumovať ich treba s mierou – používajte ich skôr ako aromatické dochucovadlo než ako hlavnú ingredienciu.
V Taliansku je bežnou praxou pridať pár čerstvých nasekaných listov do omáčok z rajčín, čo omáčke prepožičia hlbšiu, plnšiu a intenzívnejšiu chuť s jemne zelenými tónmi. Ak radi experimentujete, vyskúšajte si pripraviť domáce rajčinové pesto: nasekané listy rajčín zmiešajte s bazalkou, parmezánom, cesnakom a kvalitným olivovým olejom. Získate tak skutočne originálnu prísadu do cestovín či bagiet.
Ešte jeden tip: naložte rajčinové listy do olivového oleja a nechajte niekoľko týždňov lúhovať. Výsledkom bude fantastický aromatický olej, ktorý krásne prevonia šaláty, cestoviny alebo grilované mäso.
Sušenie rajčinových listov – zachovajte si ich vôňu po celý rok
Rajčinové listy však nemusia byť len sezónnou záležitosťou. Usušte ich a získajte tak jedinečné korenie, ktoré vás poteší aj v zime. Listy umyte, jemne osušte a rozložte v tenkej vrstve na dobre vetranom mieste mimo priameho slnka. Ak máte doma elektrickú sušičku, nastavte ju na 60 °C a sušte 10 až 15 hodín.
Usušené lístky skladujte v dobre uzatvorenej sklenenej nádobe na tmavom a suchom mieste. Počas jesene a zimy ich pridávajte do polievok, dusenej zeleniny či omáčok, čím vnesiete jedinečný rajčinový nádych aj do bežných jedál.
Odvážny tip: čaj z rajčinových listov
Ak patríte medzi odvážnejších a milujete vôňu záhrady, vyskúšajte netradičný nápoj – rajčinový čaj. Ide skôr o bylinkový nálev než klasický čaj, no chuť je jedinečná, mierne slaná a plná letnej sviežosti.
Ako na prípravu?
Použite čerstvé alebo sušené rajčinové listy. Čajovú lyžičku sušených listov (alebo o niečo viac čerstvých) zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 5 až 10 minút. Chuť je zaujímavo slanšia, ale ak chcete, môžete si nápoj osladiť trochou medu.
Výsledkom je čaj s intenzívnou vôňou rajčinových záhonov, ktorý vás prenesie do letnej záhrady aj uprostred chladnej zimy.
Využitie rajčinových listov je naozaj všestranné – oplatí sa ich využiť namiesto toho, aby končili na komposte.