Pridajte horúcu zápalku k variacim sa vajíčkam. Hit, ktorý vás prekvapí

varenie vajec
varenie vajec Foto: František Stacho

Varenie vajíčok sa zdá byť jednou z najjednoduchších kuchárskych techník, no nie vždy prebieha bez problémov. Často sa totiž stáva, že škrupina počas varenia praskne a bielok začne unikať do vody. Existuje však niekoľko trikov, ako sa tejto nepríjemnosti vyhnúť a zabezpečiť, že vajcia ostanú celé a varenie prebehne hladko.

Soľ a ocot ako tajní spojenci pri varení vajec

Jedným z najspoľahlivejších spôsobov, ako udržať vajíčka v celku, je pridanie väčšieho množstva soli do vody, kde sa vajcia varia. Soľ nielenže pomáha znížiť riziko praskania škrupín, ale zlepšuje aj celkovú pevnosť škrupiny počas varenia. Odporúča sa pridať aj trochu octu, ktorý dokáže ešte viac posilniť ochranu pred prasknutím. Ocot pôsobí na škrupinu zjemňujúco, čo znižuje pravdepodobnosť, že praskne. Tento trik oceníte najmä pri farbení vajec, pretože ocot zároveň eliminuje mastný film na škrupinách, čo zabezpečí lepšie priľnutie farby.

Pri príprave väčšieho množstva vajec použite dostatočne veľký hrniec, aby mal každý kus dostatok miesta a nedošlo k nárazom medzi nimi. Tým sa výrazne minimalizuje riziko prasknutia.

Prispôsobenie teploty ako základ úspešného varenia

Dôležitým faktorom je teplota vajec pred samotným varením. Odporúča sa vybrať vajcia z chladničky aspoň hodinu pred varením, aby sa prispôsobili izbovej teplote. Týmto spôsobom znížite teplotný šok, ktorému by boli vystavené, ak by ste ich vložili priamo z chladničky do vriacej vody. Pre tých, ktorí chcú ísť na istotu, je vhodné vložiť vajcia do hrnca s vodou ešte pred samotným zahrievaním.

Studené vajcia umiestnené do vriacej vody sú náchylné na popraskanie z dôvodu rýchlej zmeny teploty, preto sa tomuto kroku radšej vyhnite.

Zápalkový trik pre odvážnych

V poslednom čase sa na internete objavil nezvyčajný trik, ktorý spočíva v použití zápaliek pri varení vajec. Ak hodíte do hrnca niekoľko horiacich zápaliek počas varenia, údajne to dokáže udržať škrupiny neporušené. Tento trik môže pôsobiť zvláštne, ale podľa skúseností mnohých ľudí funguje. Možno by stálo za to ho vyskúšať a presvedčiť sa na vlastné oči.

Výber kvalitných vajec je základ

Vajcia sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy a sú cenným zdrojom bielkovín a ďalších živín. Ich pravidelná konzumácia môže mať priaznivý vplyv na zdravie, a preto je dobré zaradiť ich do jedálnička. V minulosti sa o vajciach šírili mýty spojené s vysokým obsahom cholesterolu, dnes však vieme, že pri striedmej konzumácii nemajú negatívny vplyv na zdravie.

Pri nákupe vajec je dôležité vyberať kvalitné výrobky. Ideálne sú vajcia pochádzajúce zo zodpovedných chovov, kde majú sliepky voľný pohyb a sú správne kŕmené. Vajcia z klietkových chovov a od sliepok žijúcich v nepriaznivých podmienkach nemajú takú výživovú hodnotu a často disponujú krehkejšou škrupinou, čo zvyšuje riziko ich prasknutia počas varenia.

Kvalitné vajce spoznáte podľa pevnej škrupiny a sýto žltého žĺtka. Pevná štruktúra škrupiny nielen

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať