Prečo naše staré mamy dávali droždie do vody a balili ho do utierky s rumom?

droždie do vody
droždie do vody Foto: depositphotos.com

Droždie je malý zázrak v kocke – stačí ho pridať do cesta a ono sa magicky premení na nadýchanú, objemnú hmotu. Kto ho raz použil pri pečení, vie, že dokáže robiť doslova kúzla. A práve s týmito kúzlami vedeli naši predkovia výborne narábať.

Od staroveku až po modernú kuchyňu

História používania droždia siaha poriadne ďaleko. Už v starovekom Egypte si všimli, že keď nechali placky z múky odpočívať na slnku, ich objem sa zväčšil a štruktúra bola jemnejšia. Vtedy ešte nikto netušil, čo sa v ceste deje. Až v roku 1857 francúzsky vedec Louis Pasteur odhalil tajomstvo – za celý proces môžu mikroskopické kvasinky, ktoré premieňajú cukry z múky na alkohol a oxid uhličitý. Práve uvoľnený plyn nafúkne cesto do nadýchanej podoby.

Droždie ako revolúcia v pečení

Keď pekári pochopili, ako droždie funguje, začali ho cielene využívať. Objavili sa prvé kocky čerstvého droždia a pečenie nadobudlo nový rozmer. Z klasického pečiva, ako sú vianočky, veľkonočné mazance či mäkučké buchty, sa stal zážitok pre chuťové poháriky. Cesto bolo ľahké, voňavé a chuťovo bohaté – jednoducho neporovnateľné s tým, čo sa pieklo predtým.

Trik našich babičiek: rum ako konzervant

V časoch, keď ešte neexistovali moderné chladničky, si naši predkovia museli poradiť inak. Naše staré mamy si droždie nesmierne vážili a nechceli, aby sa im pokazilo. Preto ho balili do kúsku látky alebo alobalu, ktorý navlhčili alkoholom – často práve rumom. Alkohol fungoval ako prirodzený konzervant a dokázal udržať droždie čerstvé a použiteľné aj celý týždeň.

Ako spoznať čerstvé droždie

Dnes je droždie bežnou súčasťou každej kuchyne, no jeho trvanlivosť je stále obmedzená. Ak je staré, cesto po ňom „nevybehne“ a môže získať nepríjemnú kyslastú chuť. Preto sa odporúča skladovať ho v chladničke pri teplote od 1 do 8 °C a sledovať dátum spotreby.

Čerstvé droždie má typickú príjemnú vôňu, je jemné a dá sa ľahko rozdrobiť. Ak je na povrchu fľakaté, popraskané alebo má neprirodzený zápach, už nebude spoľahlivo fungovať. Ak si nie ste istí, môžete spraviť jednoduchý test – vložte kocku droždia do horúcej vody. Ak vypláva na hladinu, je stále aktívne. Keď klesne ku dnu, jeho sila je už preč.

Keď droždie namrzne alebo vyschne

Občas sa stane, že droždie v chladničke neplánovane namrzne. Aj v takom prípade ho nemusíte hneď vyhodiť. Stačí ho nechať pomaly rozmraziť pri izbovej teplote (ideálne okolo 15 °C) a použiť ho ako zvyčajne. Podobne sa dá zachrániť aj preschnuté droždie – jednoducho ho rozmiešajte v studenej vode a môžete ho opäť použiť do cesta.

Sušené droždie – trvanlivý pomocník

Ak používate sušené droždie, jeho skladovanie je ešte jednoduchšie. Stačí ho držať na suchom a tmavom mieste a vydrží vám pokojne aj dva roky. To je dôvod, prečo ho mnohí pekári majú vždy po ruke ako zálohu – keď sa minie čerstvé, suchá verzia spoľahlivo zachráni situáciu.

Tento malý zázrak menom droždie má dlhú históriu a vďaka šikovným trikom našich babičiek vydržalo v dobrej kondícii aj bez moderných technológií. A hoci dnes máme chladničky a možnosť kúpiť čerstvé kvasnice kedykoľvek, ich rady a postupy sú stále aktuálne – najmä ak si chceme dopriať to pravé, poctivé domáce pečivo.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať