Nie každý dokáže uvariť vajcia na jedničku. Gazdinka odhalila tajomstvo, ako ich pripraviť presne podľa svojich predstáv

varenie vajec
varenie vajec Foto: www.shutterstock.com

Väčšina ľudí pravdepodobne netuší, že uvariť vajíčko presne podľa želaného stupňa prevarenia môže byť občas ťažšie, než sa na prvý pohľad zdá. Aj keď sa skúsený kuchár vie trafiť do správneho času takmer automaticky, menej zdatný začiatočník býva často v rozpakoch: raz sa vajíčko neuvarí dosť, inokedy zas vajce určené „nahniličko“ dopadne tvrdé ako betón. Najlepším spôsobom, ako to zvládnuť, je samozrejme neustále skúšať a spoznávať, ako sa vajce správa pri rôznych dĺžkach varu. Ak sa však spoľahnete aj na niekoľko základných pravidiel, pripravíte si vajíčka tak, ako ich máte radi – či už úplne tekuté, krémovo polotuhé alebo naozaj poctivo natvrdo.

Ako sa vajíčka označujú?

Ak nemáte vlastný chov sliepok, prípadne nezískavate vajcia priamo od niekoho z rodiny či známych, väčšinou ich kupujete v obchodoch alebo na trhu. Každé predajné vajce by malo byť označené číslom, ktoré prezrádza, z akého chovu pochádza. Číslo 0 znamená, že ide o vajcia z ekologických chovov, kde sa kladie dôraz na vysokú kvalitu aj dobré životné podmienky sliepok. Číslo 1 označuje vajcia od sliepok chovaných vo voľnom výbehu, číslo 2 prislúcha halovým chovom a číslo 3 sa vzťahuje na tzv. klietkové chovy, ktoré neraz čelia kritike pre nedostatočný priestor a pohodu zvierat. V niektorých krajinách sveta sú už dokonca klietkové chovy zakázané.

Okrem tohto čísla by ste na škrupine vajíčka mali nájsť aj skrátené označenie krajiny, z ktorej pochádza (napríklad SK či CZ) a tiež registračné číslo konkrétneho chovateľa. Všetky tieto údaje vám môžu pomôcť pri výbere vajec. Ak je pre vás dôležitá nielen ich chuť, ale aj etika chovu, vždy sa pozerajte na tieto značky ešte predtým, než vajíčka položíte do nákupného košíka.

Rôzne stupne varenia

Keď už máte vybranú svoju obľúbenú kategóriu vajec, nasleduje samotná príprava. Najčastejšie sa vajcia varia klasicky vo vode. Ich dĺžka varu potom rozhoduje, či budú úplne mäkké, polotuhé alebo tvrdé. Ak si želáte vajíčko namäkko, bude mu väčšinou stačiť približne 4 minúty varenia od bodu varu. Čím dlhšie ho vo vriacej vode ponecháte, tým viac stuhne aj žĺtok. Ak máte radi tzv. „nahniličko“, čiže len mierne tuhý žĺtok, varte ho asi 6 minút. Vajcia natvrdo potom potrebujú v priemere 8 až 10 minút.

Nemenej dôležité je, aby ste vajíčka pred varením nenechávali v chladničke až do poslednej chvíle. Je lepšie nechať ich chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby teplotný rozdiel medzi vajcom a vriacou vodou nebol taký extrémny. V praxi to znamená, že ich vyberiete z chladničky napríklad 10 – 15 minút dopredu. Potom si prichystajte hrniec s vodou, dajte ho variť a keď voda dosiahne bod varu, vložte do nej vajíčka.

Ak si chcete byť naozaj istí, že jednotlivé stupne varenia odpočítate presne, siahnite po kuchynských stopkách alebo napríklad po časomiere v mobile. Keď čas uplynie, vajcia ihneď vyberte z vriacej vody a prudko ich schlaďte pod prúdom studenej vody alebo ponorte do nádoby s ľadovou vodou. Vďaka tomu zastavíte proces varu zvnútra vajíčka a dosiahnete presne takú konzistenciu, akú ste si zaumienili. (Foto: Shutterstock)

Zvládnite pošírované vajce ako profesionál

Ešte o stupeň náročnejšou metódou prípravy je takzvané pošírovanie či stratené vajcia. Hoci sa môže zdať, že ide o zručnosť určenú len pre skúsených kuchárov, s trochou praxe to zvládnete aj v domácich podmienkach. Ideálny čas varenia pošírovaného vajca je len okolo dvoch minút, avšak nie priamo vo vriacej, ale vo veľmi horúcej, takmer vriacej vode. Tento spôsob si vyžaduje menší trik: do vody pridajte trochu octu, ktorý pomáha bielku udržať formu, a keď voda dosiahne teplotu tesne pod bodom varu, vytvorte v nej lyžicou menší vír. Do jeho stredu potom jemne rozklepnite vajíčko. Po dvoch minútach ho môžete lyžicou opatrne vytiahnuť a naservírovať – skvele chutí napríklad na chrumkavom hriankovom chlebe či k šalátom.

Ak teda túžite po dokonalom vajíčku, niet inej cesty, ako trochu experimentovať a naučiť sa odhadovať, kedy už je príprava hotová presne podľa vášho gusta. Na začiatku sa nebojte použiť kuchynský budík či časomieru, a ak sa vám niektorý pokus nevydarí, berte to ako cennú skúsenosť. Postupne zistíte, že pripraviť vajcia presne namäkko, nahniličko alebo natvrdo vôbec nie je také zložité. Poctivá prax a znalosť základných pravidiel vám otvoria dvere k vajíčkam, ktoré budú vždy perfektne pripravené.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať