Najčastejšie chyby pri skladovaní vajec: Prečo nepatria do chladničky a kde vydržia najdlhšie čerstvé

chyby pri skladovaní vajec
chyby pri skladovaní vajec Foto: František Stacho

Vajcia patria medzi najuniverzálnejšie potraviny v našich domácnostiach. Sú základom pri pečení koláčov, príprave cestovín, hustých krémov či majonézy. Neodmysliteľne patria aj na raňajkový stôl – v podobe praženice, volského oka alebo lahodnej omelety. Ak sa nám však podarí kúpiť väčšie množstvo vajec, či už z farmárskeho dvora alebo vo výhodnej akcii v obchode, často nastáva otázka: Ako ich skladovať tak, aby si čo najdlhšie zachovali čerstvosť a nutričné hodnoty?

Možno vás prekvapí, že to najčastejšie miesto, kde vajcia končia – dvierka chladničky – vôbec nie je tým najlepším riešením. Prečo je to tak a kde je pre ne ideálne miesto?

Prečo dvierka chladničky vajciam nesvedčia

Takmer každá chladnička má v dvierkach vyhradený plastový zásobník určený na vajíčka. Logicky sa preto zdá, že tam patrí. Problémom je však neustále otváranie chladničky. Pri každom otvorení sa v tejto časti mení teplota – dochádza k prudkým výkyvom, ktoré vajcia znehodnocujú.

Výsledkom je rýchlejšie starnutie, strata pevnej konzistencie bielka aj žĺtka a vo výnimočných prípadoch dokonca horkastá pachuť. Čím dlhšie sú vystavené týmto zmenám, tým viac klesá ich kvalita.

Kde skladovať vajcia mimo chladničky

Ak doma nemáte extrémne horúco, nemusíte vajcia do chladničky dávať vôbec. V miestnosti s bežnou teplotou do 25 °C vydržia čerstvé 1–2 týždne, v zime dokonca ešte dlhšie.

Dôležité je ich správne uloženie:

  • špičkou nadol alebo naležato, aby vzduchová bublina ostala hore,
  • do košíka či kartónového obalu, kde cirkuluje vzduch,
  • mimo priameho slnečného žiarenia a zdrojov tepla,
  • nie v blízkosti sporáka či radiátora.

Takto uskladnené vajíčka si dlhšie uchovajú čerstvosť a žĺtok nebude „plávať“, ale zostane pevný a kompaktný.

Rozdiely medzi Európou a USA

Možno ste si všimli, že prístup k skladovaniu vajec sa líši podľa krajiny.

  • V Európe sa vajcia pred predajom neumývajú. Zostáva na nich prirodzená ochranná vrstva (tzv. kutikula), ktorá zabraňuje prenikaniu baktérií. Vďaka tomu ich možno bez obáv skladovať aj mimo chladničky.
  • V USA sa vajíčka povinne umývajú a dezinfikujú. Tým sa však ochranná vrstva odstráni, čo zvyšuje riziko kontaminácie. Preto Američania vajcia uchovávajú výlučne v chlade – inak by hrozili zdravotné problémy, napríklad infekcia salmonelou.

Ako sa mení kvalita vajec časom

Aj keď vydržia dlho, s pribúdajúcimi dňami sa mení ich štruktúra:

  • žĺtok sa stáva redším,
  • bielok stráca pružnosť,
  • horšie sa vyšľahajú na tuhý sneh.

Preto, ak pripravujete koláče alebo dezerty, kde záleží na dokonale vyšľahanom snehu či jemnosti krému, siahnite radšej po čo najčerstvejších vajciach.

Mrazenie vajec – riešenie pri veľkých zásobách

Máte viac vajec, než stihnete spotrebovať? Skvelým riešením je ich zmrazenie.

Nikdy ich však nedávajte do mrazničky v škrupine – praskli by.

Ako na to?

  • Do formičiek na ľad: rozbite vajcia, ľahko premiešajte bielka so žĺtkami, nalejte do formičiek a zamrazte. Potom ich premiestnite do vrecka, označte dátumom a uložte späť do mrazničky.
  • Vo väčších dávkach: ak ich zvyknete používať naraz viac, rozbite ich priamo do plastového vrecka, vytlačte vzduch, dobre uzavrite a zamrazte.

V mrazničke vydržia až 12 mesiacov. Po rozmrazení majú síce trochu inú konzistenciu, no do koláčov, palaciniek či omeliet sú stále výborné.

Starý trik, ktorý funguje aj dnes – vajcia vo vodnom skle

Kým sa nepoužívali chladničky, ľudia poznali spôsob, ako vajcia skladovať celé mesiace. Ukladali ich do tzv. vodného skla (roztoku kremičitanu sodného). V takomto prostredí vydržali aj 9 mesiacov. Chuť čerstvých vajec síce nenahradia, no na bežné varenie či pečenie úplne postačia.

Prečo varené vajce nevydrží dlhšie

Možno by niekto očakával, že uvarené vajce sa pokazí neskôr. Opak je pravdou. Varené vajcia treba skonzumovať hneď, prípadne do dvoch hodín pri izbovej teplote. Potom sa v nich rýchlo množia baktérie a stávajú sa zdraviu nebezpečné.

Najčastejšie chyby pri skladovaní vajec

  • ukladať ich do dvierok chladničky,
  • umývať ich vodou (strácajú prirodzenú ochrannú vrstvu),
  • skladovať v blízkosti zdrojov tepla,
  • nechávať ich v prehriatej kuchyni počas leta.

Záver

Ak budete dodržiavať jednoduché zásady skladovania, vajcia vám vydržia dlhšie, nestratia na kvalite a vyhnete sa zbytočnému plytvaniu. Stačí nájsť im stabilné miesto s miernou teplotou, správne ich uložiť a využiť aj triky, ktoré poznali už naše babičky.

Ak vás zaujíma, ako presne skladovanie ovplyvňuje ich kvalitu, pozrite si toto zaujímavé vedecké video: SciShow – How to Store Eggs Properly.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať