Na Slovensku sa lesy plnia hubármi. Ktoré huby sú najzdravšie a prečo by ste ich mali zaradiť do jedálnička?

huby
Foto: Ilustračné, www.shutterstock.com

Hubárska sezóna je v plnom prúde a milovníci lesných plodov sa konečne dočkali. Vlhké počasie a priaznivé teploty vytvorili ideálne podmienky na rast húb, a tak nie je nič nezvyčajné stretnúť v lese desiatky nadšených zberačov s plnými košmi. Hoci ich mnohí zbierajú predovšetkým pre ich chuť a vôňu, huby ukrývajú aj celý rad zdravotných benefitov, ktoré stoja za zmienku.

Lesné poklady plné zdravia

Mnoho ľudí považuje huby len za chutnú ingredienciu do omáčky alebo do nedeľnej praženice, no v skutočnosti ide o mimoriadne výživné potraviny. Obsahujú nízke množstvo kalórií, ale zároveň sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B (najmä B2 a B3), minerály a bioaktívne látky, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie človeka. Pravidelná konzumácia húb môže prispieť k zníženiu cholesterolu, posilneniu imunitného systému, zlepšeniu trávenia a ochrane pred rôznymi ochoreniami.

Vzhľadom na vysoký obsah vody (viac než 90 %) sú huby ľahko stráviteľné a nezaťažujú organizmus. Navyše dokážu zasýtiť vďaka vláknine, ktorá zároveň podporuje činnosť čriev. Niektoré druhy húb obsahujú aj betaglukány, antioxidanty či protizápalové látky, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám a zápalom.

Prečo zaradiť huby do jedálnička častejšie?

Mnohí si doprajú huby len párkrát do roka, zväčša v hlavnej sezóne. To je však škoda, pretože z hľadiska výživy ide o tzv. funkčné potraviny, ktoré môžu významne podporiť zdravie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste ich mali konzumovať pravidelne:

  • Nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny – skvelé pri chudnutí a udržiavaní tráviaceho zdravia.
  • Bohaté na vitamíny skupiny B – riboflavín (B2) a niacín (B3) prispievajú k správnej funkcii nervového systému, znižujú hladinu cholesterolu a dodávajú telu energiu.
  • Obsah antioxidantov a betaglukánov – pomáhajú spomaľovať starnutie, podporujú imunitu a majú protirakovinové účinky.
  • Protizápalové a antibakteriálne vlastnosti – niektoré huby môžu dokonca znižovať riziko civilizačných ochorení, ako sú cukrovka či vysoký tlak.

Najzdravšie huby z našich lesov

Možno si myslíte, že tie najzdravšie huby pochádzajú z ďalekej Ázie, ako napríklad shiitake alebo reishi. No aj slovenské a české lesy ponúkajú pôsobivé druhy, ktoré stoja za pozornosť:

  • Hlíva ustricová (Pleurotus ostreatus)
    Skutočný zázrak prírody. Má protizápalové a antibakteriálne účinky, podporuje činnosť pečene, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a vďaka obsahu betaglukánov posilňuje imunitu. Je tiež účinná pri únave a vyčerpaní.

  • Dubák – Hřib smrkový (Boletus edulis)
    V ľudovom liečiteľstve sa osvedčil pri bolestiach chrbtice, krčnej oblasti či pri tzv. houseri. Obsahuje látky s protizápalovým a dokonca protinádorovým účinkom. Je to univerzálna lesná potravina s množstvom benefitov.

  • Bedľa vysoká (Macrolepiota procera)
    Elegantná lesná huba s vysokým obsahom antioxidantov, bielkovín, kyseliny listovej a cenných minerálov. Podporuje imunitný systém a zlepšuje vitalitu organizmu.

  • Šampiňóny (Agaricus bisporus)
    Bežne dostupné v obchodoch, ale aj vo voľnej prírode. Sú nízkokalorické, obsahujú vitamíny skupiny B, minerály a vlákninu. Majú antibiotické účinky, podporujú činnosť žalúdka a sleziny a pomáhajú pri nachladnutí, hnačke či nevoľnosti. Sú vhodné aj pre ľudí s alergiami alebo astmou.

  • Václavky (Armillaria mellea)
    Hoci sú menšie, majú výrazné účinky – zlepšujú prekrvenie končatín aj mozgu, posilňujú srdce a majú baktericídne vlastnosti. Priaznivo pôsobia na dýchanie a trávenie.

Tento rok je na huby mimoriadne bohatý. Z lesov hlásia plné košíky dubákov, lišiek či bedlí. Ak ste ešte neboli, možno je práve teraz ten správny čas vytiahnuť košík a gumáky.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať