Letné večery si priam pýtajú spoločné chvíle vonku – s priateľmi, s rodinou, s praskotom ohňa a vôňou opekaných dobrôt. Nie je to len o jedle, ale o atmosfére, ktorá nás prenesie do detstva a umožní na chvíľu spomaliť. Ak máte chuť pripraviť pri táboráku niečo viac než len klasické špekáčiky, pripravili sme pre vás inšpiráciu na rozmanité a chutné menu.
Niečo pre milovníkov zeleniny
Aj bez mäsa sa dá pri ohni poriadne pochutiť. Skúste si pripraviť napríklad celé kukuričné klasy. Stačí ich natrieť maslom, posypať soľou a obľúbenými bylinkami, zabaliť do alobalu a nechať piecť na grile. Rovnako chutné sú aj zemiaky nakrájané na plátky, dochutené korením a bylinkami – zabalené v alobale ich môžete vložiť priamo do žeravých uhlíkov, kde sa upečú do mäkka asi za pol hodiny.
Pre tých, ktorí majú radi trochu viac kreativity, sú ideálne zeleninové špízy. Kombinujte rôzne druhy zeleniny – papriku, cuketu, cibuľu či cherry paradajky – naložte ich vopred do marinády z oleja, cesnaku, korenín a byliniek. A ak chcete pridať trochu bielkovín, pokojne medzi kúsky zeleniny vložte aj marinované tofu.
Mäso, ryby a chrumkavé pečivo
Ak patríte medzi tých, ktorí si večer bez mäsa nevedia predstaviť, stavte na klasiku s nápadom. Kúsky kuracieho či bravčového mäsa môžete deň vopred naložiť do zmesi oleja, korenia, byliniek a cesnaku. Marinované mäso chutí skvelo a opečené nad uhlím získa nezameniteľnú vôňu.
Ryby sú ďalšou vynikajúcou voľbou – čerstvé filety stačí len osoliť a nechať ich jemne prepiecť na grilovacej mriežke. Práve ich jednoduchosť vynikne najviac.
Ako prílohu odporúčame opiecť si na ohni tortillu alebo pita chlieb. Môžete ich podávať samostatne, alebo ich naplniť – napríklad syrom, šunkou, zeleninou či bylinkami, zabaliť a krátko zohriať. Výsledok je vždy lahodný a sýty.
Zaujímavou možnosťou je aj jednoduché fondue – roztopený syr v menšom kastróliku nad ohňom je ideálny na namáčanie kúskov chleba. A ak máte chuť na sladké, vyskúšajte verziu s čokoládou a ovocím.
Sladká bodka na záver
Záver večera si zaslúži niečo výnimočné. Opekané marshmallows pozná každý, no čo tak vyskúšať ovocie? Banány sa dajú upraviť veľmi jednoducho – stačí ich rozrezať, vložiť dovnútra kúsky čokolády, zabaliť do alobalu a nechať pár minút piecť v uhlí. Výsledkom je lahodný, teplý dezert.
Podobne chutné sú aj jablká – nakrájané na plátky, obalené v cukre a škorici, zabalené v alobale a upečené priamo v pahrebe. Táto kombinácia vonia tak, že priláka ku ohňu aj tých, ktorí sladké bežne nevyhľadávajú.
Záver
Ak dáte šancu týmto jednoduchým, no pestrým nápadom, váš večer pri ohni sa zmení na kulinársky zážitok. Nezáleží na tom, či ste fanúšik zeleniny, mäsa alebo sladkých dobrôt – s týmto menu potešíte každého pri stole. A možno si práve vy vytvoríte novú tradíciu letných táborákov s originálnou ponukou jedál, ktoré sa len tak neopozerajú.