Letné slnko vo fľaši. Ako si pripraviť domáci broskyňový džem, ktorý vás v zime prenesie späť do prázdnin

broskyňový džem
broskyňový džem Foto: depositphotos.com

Tohtoročná úroda broskýň je bohatá a sladká, a tak sa často stane, že ich nestihneme zjesť všetky čerstvé alebo spracovať do koláčov. V takom prípade je ideálnym riešením pripraviť si domáci broskyňový džem. V chladných zimných mesiacoch vám stačí otvoriť pohár a vôňa i chuť leta sa vám okamžite vybaví – ako keby ste si uchovali slnečný lúč priamo do pohára.

Domáci broskyňový džem má nespočetné využitie. Skvele chutí na čerstvom chlebe s maslom, je výborný do palaciniek či vaflí a dá sa využiť aj pri rýchlej príprave dezertov. Ak sa necítite istí v zaváraní, nemusíte sa báť – príprava džemu je jednoduchá a zvládne ju aj úplný začiatočník.

Ako pripraviť broskyne

Broskyne je najlepšie ošúpať, aby v džeme neostali tvrdé šupky. Postup je rovnaký ako pri paradajkách – stačí ich krátko spariť horúcou vodou, následne opláchnuť v studenej a šupka pôjde dole takmer sama.
Ak sa vám nechce tráviť čas lúpaním, môžete broskyne povariť aj so šupkou a následne ich rozmixovať ponorným mixérom. Konzistencia bude hladká a bez kúskov šupiek.

Čistota pohárov je základ

Na uskladnenie džemu sa dajú použiť rôzne poháre so závitovým viečkom – napríklad od jogurtov, paštét či starých kompótov. Najdôležitejšie je, aby boli dokonale čisté a bez akéhokoľvek zápachu. Aj malý zvyšok nečistôt alebo baktérií môže spôsobiť, že džem skysne alebo splesnivie.
Poháre môžete sterilizovať vo veľkom hrnci s vriacou vodou alebo ich umyť v umývačke riadu na vysokú teplotu. Tesne pred plnením ich však ešte opláchnite horúcou vodou, ideálne priamo z rýchlovarnej kanvice. Nezabudnite spariť aj viečka.

Ako doladiť chuť džemu

Keďže broskyne sú prirodzene veľmi sladké, pri výrobe džemu zvyčajne netreba použiť veľké množstvo cukru. Aby chuť nebola príliš mdlá, oplatí sa pridať aj kyslú zložku – najlepšie čerstvú citrónovú šťavu, trochu kyseliny citrónovej alebo dokonca nastrúhané kyslé jablko.
Ak máte radi výraznejšie chute, môžete džem ozvláštniť aj korením – skvele sa hodí vanilka, škorica, kardamóm či trocha nastrúhanej pomarančovej kôry. Pred plnením džem vždy ochutnajte a prispôsobte ho vlastným preferenciám.

Základná skúška želírovania

Aby ste mali istotu, že džem bude správne hustý, urobte si tzv. želírovaciu skúšku. Malú kvapku džemu dajte na studený tanierik a nechajte chvíľu vychladnúť. Ak džem nesteká a drží tvar, máte hotovo.

Čo robiť, keď džem nestuhne?

Niekedy sa stane, že aj napriek snahe džem ostane príliš riedky. V takom prípade ho skúste ešte chvíľu povariť. Ak ani to nepomôže, pridajte 1–3 lyžičky kyseliny citrónovej alebo čerstvú citrónovú šťavu. Pomôcť môže aj použitie želírovacieho cukru.

Recept na domáci broskyňový džem

Čas prípravy: približne 1 hodina

Ingrediencie:

  • 1 kg broskýň (už bez kôstok)
  • 300 – 400 g kryštálového cukru
  • 1 balíček Gelfixu 2:1
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • voliteľne: vanilka, škorica či iné korenie

Postup prípravy:

  1. Broskyne prelejte horúcou vodou a následne ich schlaďte v studenej. Ošúpte šupku, odstráňte kôstku a dužinu nakrájajte na menšie kúsky. Ak sú broskyne veľmi mäkké, môžete ich v hrnci jednoducho popučiť.
  2. Podľa návodu na obale zmiešajte Gelfix s časťou cukru a prisypte k broskyniam. Začnite pomaly zahrievať, až kým sa hmota nezačne variť.
  3. Po minúte pridajte zvyšok cukru, kyselinu citrónovú a podľa chuti aj korenie. Varíme asi 10 minút.
  4. Urobte skúšku želírovania. Ak džem drží, je hotový. Ochutnajte ho a podľa potreby ešte dolaďte sladkosť alebo kyslosť.
  5. Horúci džem nalejte do pripravených sterilných pohárov, dobre uzavrite a na pár minút otočte viečkom nadol. Po vychladnutí poháre skladujte na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení je vhodné držať džem v chladničke.

Domáci broskyňový džem má úplne inú chuť ako ten kupovaný – je plný ovocia, voňavý a bez zbytočných prísad či konzervantov. Navyše si môžete sami určiť, koľko cukru pridáte a či ho dochutíte korením. Každý pohár tak bude presne podľa vášho gusta.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať