Jedna vec, ktorú musíte urobiť hneď po kúpe reďkoviek. Len málokto o nej vie

reďkovky
reďkovky Foto: depositphotos.com

Reďkovky patria medzi zeleninu, ktorá si u nás drží stálu obľubu. Sú šťavnaté, jemne pikantné, chrumkavé a navyše veľmi zdravé. Skvelo sa hodia do šalátov, nátierok, ale aj ako jednoduchá príloha k chlebu s maslom. Vďaka nízkemu obsahu kalórií sú vhodné aj pri chudnutí, takže ich pokojne môžete chrúmať večer namiesto čipsov.

Málokto však vie, že o tom, či vám reďkovky vydržia v chladničke čerstvé a chutné niekoľko dní, rozhoduje jedna nenápadná vec, ktorú treba urobiť hneď po príchode z obchodu či trhu.

Odstráňte vňať – tajomstvo dlhej čerstvosti

Keď si donesiete domov zväzok reďkoviek s peknou zelenou vňaťou, vyzerajú krásne a sviežo. No práve listy sú dôvodom, prečo samotné bulvičky veľmi rýchlo vädnú. Vňať totiž naďalej odoberá vodu z reďkoviek, takže tie strácajú svoju šťavnatosť a chrumkavosť.

Ak ich hneď po kúpe zbavíte listov aj stoniek, predĺžite ich čerstvosť o niekoľko dní. Tento jednoduchý krok je základom správneho skladovania.

Ako správne skladovať reďkovky

Okrem odstránenia vňate existujú aj ďalšie triky, vďaka ktorým si uchovajú svoju chuť a sviežosť čo najdlhšie:

  1. V nádobe s vodou
    Najspoľahlivejší spôsob, ako udržať reďkovky šťavnaté, je ponoriť ich do nádoby s vodou. Stačí odrezať vňať, bulvičky umyť a uložiť do sklenenej alebo plastovej nádoby, ktorú naplníte studenou vodou. Nádobu zakryte a vložte do chladničky. Takto vydržia čerstvé aj týždeň.
  2. Zabalené v papierovej utierke
    Ďalšia možnosť je uložiť reďkovky do uzatvárateľného boxu alebo mikroténového vrecka, do ktorého vložíte aj vlhkú papierovú utierku. Tá udrží správnu vlhkosť a zabráni vysychaniu.
  3. V plastovej dóze
    Očistené reďkovky môžete skladovať aj v uzatvorenej plastovej nádobe bez vody. Podmienkou je, aby boli uložené v spodnej zásuvke chladničky, kde je najvyššia vlhkosť.
  4. Mrazenie – len v určitých prípadoch
    Reďkovky sa bežne nemrazia, pretože po rozmrazení strácajú svoju typickú chrumkavosť. Avšak ak ich chcete využiť do varenej polievky či dusených jedál, môžete ich nakrájať a zmraziť. Chuť si zachovajú, no štruktúra už nebude rovnaká.

Pestovanie reďkoviek doma – jednoduchšie, než si myslíte

Ak sa chcete vyhnúť riešeniu skladovania, môžete si reďkovky dopestovať sami. Ich najväčšou výhodou je rýchly rast – už približne mesiac po výseve môžete zberať prvú úrodu.

Stačí vám truhlík s obyčajným substrátom na zeleninu, semienka a pravidelná zálievka. Reďkovky nemajú rady presušenú pôdu, preto ich zalievajte rovnomerne. Ak ich zasejete príliš nahusto, je vhodné rastlinky preriediť, aby mali dostatok miesta na zdravý rast.

Vďaka krátkej vegetačnej dobe môžete sadiť postupne a mať čerstvé reďkovky prakticky po celý rok – aj keď bývate v byte s balkónom alebo len s parapetou.

Prečo by ste mali reďkovky zaradiť do jedálnička

Okrem toho, že skvelo chutia, majú aj množstvo zdravotných prínosov:

  • Podpora imunity – vďaka vysokému obsahu vitamínu C.
  • Pomoc pri chudnutí – majú nízku energetickú hodnotu, no zároveň zasýtia.
  • Ochrana tráviaceho traktu – pôsobia antibakteriálne a priaznivo ovplyvňujú činnosť čriev.
  • Dôležité vitamíny a minerály – vitamíny skupiny B, kyselina listová a selén podporujú tvorbu krvi a správne fungovanie buniek.

Pravidelnou konzumáciou reďkoviek tak podporíte nielen svoje trávenie, ale aj imunitu a celkovú vitalitu.

Záver

Reďkovky sú ideálnou zeleninou pre všetkých, ktorí hľadajú rýchly, zdravý a nízkokalorický snack. Aby vám však vydržali čo najdlhšie, nezabudnite im po kúpe odstrániť vňať a uložiť ich správnym spôsobom. Či už si vyberiete skladovanie vo vode, v dóze alebo v papierovej utierke, vždy si zabezpečíte, že zostanú chrumkavé a šťavnaté.

A ak chcete mať istotu, že budete mať čerstvé reďkovky vždy po ruke, skúste si ich vypestovať sami – je to jednoduchšie, než sa zdá, a odmenou vám budú vlastné, voňavé a zdravé bulvičky plné vitamínov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať