Doprajte malinám túto jednoduchú jarnú starostlivosť a v lete budete žať rekordnú úrodu. Stačí vám len pár minút

maliny

Maliny patria medzi najobľúbenejšie letné plody, ktoré si dokážeme vychutnať v každom ročnom období. Počas sezóny ich s radosťou konzumujeme čerstvé, či už samostatne alebo v koláčoch. V zime oceníme marmelády, sirupy či džemy, ktoré sú príjemným spestrením raňajok. Ak teraz na jar doprajete svojim malinovým kríkom správne hnojenie a vhodný rez, odmenia sa vám bohatou úrodou – nebudete vedieť, čo s toľkými plodmi robiť!

Malinové kríky porastú skoro všade

Jednou z veľkých výhod malín je fakt, že kríky dobre prospievajú takmer v každom kúte záhrady. Často sa šíria aj samy, bez toho, aby sme im museli nejako výrazne pomáhať. No ak od nich očakávate naozaj bohatú úrodu, nespoliehajte sa iba na ich prirodzenú odolnosť – doprajte im správny rez, vhodné hnojivá a nevyhnutnú starostlivosť.

Pravidelný rez je základ

Maliník je vytrvalý ker, ktorý každý rok vyháňa nové výhonky (tzv. šľahúne). Moderné odrody často nemajú takmer žiadne tŕne, čo uľahčuje zber a údržbu. V zásade rozlišujeme dve hlavné skupiny malín:

  1. Letné odrody – plodia raz do roka na dvojročných výhonoch. Po skončení rodenia tieto výhony väčšinou odumierajú a môžeme ich pokojne odstrániť (najčastejšie na jeseň alebo skoro na jar).
  2. Stáleplodiace odrody (remontantné) – plodia viackrát, a to na jednoročných aj dvojročných výhonoch. Vďaka tomu môžeme zbierať úrodu viackrát za rok.

Na začiatku vegetačného obdobia je rez jednoduchší, ak presne viete, akú odrodu pestujete. Preto sa oplatí nechať si na kríkoch pôvodné štítky z obchodu alebo si aspoň niekde poznačiť, či ide o letnú alebo remontantnú odrodu. Na jar teda postupujte nasledovne:

  • Letné odrody: odstráňte všetky zvyšky suchých či poškodených výhonkov. Ak ste ešte neodstránili staré dvojročné výhony na jeseň, urobte to teraz.
  • Stáleplodiace odrody: dvojročné výhony len mierne zrežte. Často môžete podľa vrchnej časti spozorovať, kde presne odstrihnúť, pretože špičky bývajú zoschnuté. Dôležité je, aby ste sa zbavili všetkých suchých častí a zabránili tak rozvoju hubových chorôb.

Krátka ukážka vám názorne objasní, ako ďaleko a kde presne strihať.

Dostatočné svetlo, voda a pevná opora

Aby ste sa dočkali sladkých a šťavnatých malín, potrebujú kríky dostatok slnečného svetla. Maliny sa síce dokážu prispôsobiť aj polotieňu, no ak sú úplne zatienené, úroda nebude hojná. Na pôdu nie sú príliš náročné, no najlepšie sa im darí v ľahšej, mierne kyslej až neutrálnej pôde, ktorá je pravidelne prekyprená.

Opora a zálievka

Šľahúne malín môžu dorásť aj do niekoľkých metrov. Ak im neposkytnete oporu, budú sa ťahať po zemi, prípadne zarastať do trávy. Pritom riskujete, že ich pri kosení poškodíte a prídete o časť úrody. Využite teda kolíky, laty alebo napnuté drôty. Takto udržíte rastliny vzpriamené a ľahšie sa vám bude aj zbierať.

Počas kvitnutia a tvorby plodov nezabúdajte na pravidelnú zálievku. Ak nastanú suché dni, maliny rýchlo trpia nedostatkom vlahy, čo sa prejaví na menších a menej šťavnatých plodoch. Mulčovanie slamou, posekanou trávou alebo štiepkou (napríklad z orezaných konárov ovocných stromov) pomáha udržiavať vlhkosť v pôde a zároveň znižuje výskyt burín.

Rada navyše: V boji proti škodcom a chorobám sa osvedčil postrek výluhom z mladých žihliav. Jednoducho nechajte čerstvé žihľavy vylúhovať vo vode (pár dní) a týmto roztokom maliny jemne postriekajte. Pomáha to odradiť niektorých škodcov.

Domáce hnojivo na jar pre bohatú úrodu

Ak chcete, aby boli kríky na vrchole svojej sily a vytvorili množstvo plodov, je dôležité dodať im na jar živiny. Môžete síce siahnuť po bežných dusíkatých alebo NPK hnojivách z obchodu (NPK je skratka pre N – dusík, P – fosfor a K – draslík), no prečo si nevyrobiť vlastné hnojivo z bežných kuchynských surovín? Ušetríte peniaze a zároveň prispejete k udržateľnosti.

1. Kávová usadenina (lógr)

Ste milovníkmi kávy a pripravujete si ju doma pomocou kávovaru alebo moka kanvičky? Potom máte k dispozícii hotový „poklad“ – kávovú usadeninu. Tento prírodný materiál má pre maliník hneď niekoľko benefitov:

  • Obsahuje stopové prvky prospešné pre rastliny, vrátane dusíka.
  • Udržuje mierne kyslejšie pH, čo malinám vyhovuje (príliš veľa lógru však môže pôdu prekysliť, preto ho dávkujte s rozumom).

Pred použitím ho nechajte aspoň trochu preschnúť, aby ste predišli plesniveniu. Potom ho jemne zapracujte do pôdy okolo malín– stačí plytká vrstvička. Touto jednoduchou úpravou dodáte rastlinám výživu, ktorú ocenia aj iné kyslomilné rastliny, ako napríklad čučoriedky či rododendrony.

2. Voda z ryže

Pri varení ryže zostáva voda, ktorá obsahuje množstvo živín vrátane škrobu a stopových minerálov. Dôležité je, aby bola bez soli a ďalšieho korenia – teda ak varíte ryžu v osolenej vode, tento odvar nepoužívajte. Ak ryžu pred varením namáčate, aj táto voda je cenná. Stačí ju precediť a mierne zriediť čistou vodou, aby koncentrácia nebola príliš vysoká.

Ako polievať: Na začiatku vegetácie (jar) môžete každému kríku dopriať približne liter tejto zriedenej ryžovej vody. Postačí jeden- až dvakrát. Rastliny dokážu z nej efektívne využiť živiny, čo sa odrazí na sile výhonkov aj množstve kvetov a plodov.

3. Drevený popol

Ak doma kúrite drevom alebo pri opekaní vonku vznikne čistý drevený popol, je to ďalší výborný zdroj minerálov (hlavne draslíka). Pozor, popol musí byť naozaj čistý, bez zvyškov papiera s farbami či chemických prísad. Zhruba za vedro popola zmiešajte s vodou a nechajte pár dní odstáť. Potom touto zmesou maliny zalievajte. Draslík je kľúčový pre dobrú tvorbu kvetov a plodov, takže sa vám to vráti v podobe bohatšej úrody.

4. Výluh zo žihľavy

Žihľavy nechajte na dva týždne kvasiť vo vode v uzavretej nádobe (vhodné je napríklad plastové vedro, ktoré nepoužívate na nič iné). Tekutina bude silno zapáchať, preto s ňou pracujte radšej vonku. Pred polievaním ju rozrieďte vodou v pomere 1 : 10, aby ste rastliny nespálili. Takéto hnojivo okrem dusíka a minerálnych látok obsahuje aj množstvo prospešných mikroorganizmov, ktoré zlepšujú pôdnu štruktúru a zvyšujú odolnosť rastlín voči chorobám.

Nezabudnite na pravidelnú kontrolu

Keď už sa o maliny na jar takto postaráte, oplatí sa im z času na čas venovať pár minút navyše počas celého roka. Skontrolujte, či sa medzi listami nenachádzajú škodcovia alebo či pôda nevyschla v extrémnych horúčavách. Vždy rýchlejšie zasiahnete, ak objavíte náznaky choroby či sucha, a tak sa vyhnete väčším stratám na úrode.

Záver

Vďaka týmto jednoduchým jarným úkonom a domácim hnojivám podporíte rast a vitalitu malín bez vysokých nákladov. Maliny potom nielenže obohatia vašu kuchyňu, ale potešia aj chuťové bunky celej rodiny – a to nielen počas horúceho leta. Či už ich využijete v koláčoch, smoothie, zaváraninách alebo len tak čerstvé v miske, ich sladko-kyslá chuť bude pripomínať slnečné dni aj uprostred zimy.

Ak teda túžite po hojnej úrode, nezabudnite na:

  1. Pravidelný rez (odstráňte suché a staré výhony, skráťte dvojročné).
  2. Dostatok svetla, vlahy a opory (vyhnite sa polohám v hlbokom tieni, kríky priviažte k opore).
  3. Domáce hnojivá (kávová usadenina, voda z ryže, popol, výluh zo žihľavy).

Takto pripravené maliny vám na jar i v lete prinesú tie najšťavnatejšie a najsladšie plody, aké si môžete želať. Už teraz sa môžete tešiť na bohatú úrodu a plné košíky malín, z ktorých vykúzlite lahodné dobroty pre seba aj svojich blízkych. Prajeme vám veľa pestovateľských úspechov a dobrú chuť!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať