Domáca výroba bylinných olejov. Uchovajte si vôňu a chuť leta po celý rok

Domáca výroba bylinných olejov
Domáca výroba bylinných olejov Foto: www.shutterstock.com

Bylinkové a kvetinové oleje si môžete pripraviť aj v pohodlí domova – bez umelých prísad, len z kvalitného oleja a čerstvých či sušených rastlín. Výsledkom je univerzálny pomocník, ktorý poslúži v kuchyni, kúpeľni aj domácej lekárničke. Navyše si vďaka nemu uchováte kúsok leta aj počas sychravých zimných dní.

Prečo sa oplatí vyrábať si oleje doma?

Domáce oleje s bylinkami či kvetmi si nachádzajú čoraz viac priaznivcov – a to nielen medzi ľuďmi, ktorí radi varia, ale aj medzi tými, ktorí sa zaujímajú o prírodnú kozmetiku. Výroba je jednoduchá, nevyžaduje drahé vybavenie a zároveň je to výborný spôsob, ako spotrebovať prebytky zo záhradky, ktoré by inak skončili na komposte. Takto pripravený olej nielen krásne vonia a chutí, ale môže mať aj prospešné účinky na pleť, vlasy či trávenie.

Ako si pripraviť bylinkové oleje?

Existujú dva základné spôsoby, ako byliny do oleja „vložiť“ – metóda za studena a metóda za tepla. Každá má svoje výhody a využitie.

  • Pre kuchynské oleje sú ideálne čerstvé mäkké bylinky – napríklad petržlenová vňať, koriander, pažítka, bazalka či kôpor. Postup je jednoduchý: bylinky krátko sparíte vo vriacej vode (asi 15 sekúnd), následne ich schladíte v ľadovej vode a dôkladne osušíte. Potom ich spolu s kvalitným olivovým alebo slnečnicovým olejom rozmixujete na jemnú pastu, ktorú precedíte cez čisté plátno alebo kávový filter. Hotový olej skladujte v chladničke a spotrebujte do 7 dní.

  • Pre telové či liečivé oleje sa často používa tzv. ľudová metóda. Do čistej sklenenej nádoby nasypete sušené bylinky a zalejete ich olejom – skvelou voľbou je olivový, mandľový alebo kokosový olej. Nádobu necháte stáť na teplom a slnečnom mieste 2 až 4 týždne, pričom ju občas pretrepete. Po vylúhovaní olej precedíte a nalejete do tmavej fľaštičky. Takýto olej poslúži ako základ na masážne prípravky, domáce balzamy či zábal na vlasy.

Tipy na predĺženie trvanlivosti a jemnejšiu konzistenciu

Pri práci s čerstvými bylinkami je kľúčové, aby boli dokonale suché – zvyšná vlhkosť môže spôsobiť tvorbu plesní. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť, môžete pridať pár kvapiek prírodného antioxidantu, napríklad vitamínu E. Pre extra čistý výsledok bez usadenín olej sceďte dvakrát – najprv cez jemné plátno, potom cez kávový filter.

Ako domáce oleje využiť

  • V kuchyni: Bylinkový olej dokáže aj z obyčajného jedla urobiť gurmánsky zážitok. Hodí sa na dochutenie šalátov, cestovín, polievok či grilovanej zeleniny. Skvelo doplní aj miešané vajíčka, pečenú rybu alebo čerstvý chlieb.

  • V kúpeľni a kozmetike: Kvetinové oleje, napríklad z levandule, ruže alebo harmančeka, sú ideálne na relaxačné masáže, kúpele alebo ako základ domácej kozmetiky. Olej z nechtíka lekárskeho je zas známy tým, že upokojuje podráždenú alebo suchú pokožku.

  • Ako darček: Domáci olej je originálny a osobný dar. Stačí ho naliať do peknej fľaše, pridať ručne písanú etiketu, ozdobiť stuhou a máte voňavý balíček radosti pre blízkych.

Výroba domácich bylinných a kvetinových olejov je jednoduchá, lacná a prináša radosť nielen pri ich používaní, ale aj pri samotnom procese tvorby. Stačí kvalitný olej, čerstvé alebo sušené bylinky, trochu trpezlivosti a chuť experimentovať. A či už skončia vo vašom šaláte alebo na pokožke, vždy vám prinesú kúsok prírody priamo domov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať