Letná sezóna prináša do našich lesov bohatú úrodu čučoriedok. Tieto malé, chutné bobule sú obľúbené nielen vďaka svojej sladkej chuti, ale aj pre širokú škálu zdravotných benefitov. Radi ich jeme čerstvé, pridávame ich do dezertov, koláčov či jogurtov. Ale vedeli ste, že aj s ich konzumáciou treba byť opatrní? Priveľké množstvo totiž môže organizmu priniesť viac škody ako úžitku.
V čom spočíva zdravotný prínos čučoriedok?
Čučoriedky sú bezpochyby veľmi zdravé. Sú bohaté na vlákninu, vitamíny A, D, K a obsahujú významné množstvo minerálov, ako je napríklad draslík. Ich pravidelná konzumácia má preukázateľne pozitívne účinky na ľudský organizmus:
- pomáhajú znižovať krvný tlak
- prispievajú k regulácii cholesterolu
- priaznivo pôsobia na hladinu cukru v krvi
- vďaka antioxidantom spomaľujú starnutie organizmu a chránia mozgové bunky
Avšak, podobne ako s každou potravinou, aj tu platí známe pravidlo – všetkého veľa škodí.
Čo sa stane, keď to s čučoriedkami preženiete?
Tráviace ťažkosti a nadúvanie
Jedným z najčastejších problémov pri nadmernej konzumácii čučoriedok sú nepríjemné tráviace ťažkosti. Čučoriedky obsahujú veľké množstvo vlákniny – v jednom hrnčeku, čo je asi 150 gramov, sa nachádza približne 3,6 gramu vlákniny. Denne by dospelý človek mal prijať zhruba 25 až 38 gramov vlákniny, a ak nie ste zvyknutí jesť vlákninu vo väčšom množstve, vysoký príjem čučoriedok môže spôsobiť bolesti brucha, nafukovanie, plynatosť, či dokonca hnačku.
Aby ste týmto nepríjemnostiam predišli, začnite s menším množstvom čučoriedok a počas konzumácie pite dostatok vody. To vášmu telu pomôže vlákninu lepšie spracovať.
Zvýšená opatrnosť pri liekoch na riedenie krvi
Osobitnú pozornosť by mali čučoriedkam venovať pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi ako Warfarín alebo Heparín. Čučoriedky totiž obsahujú vysoké dávky vitamínu K, ktorý má opačný účinok – podporuje zrážanie krvi. Len jeden hrnček čučoriedok dokáže dodať až 28 mikrogramov vitamínu K, čo môže výrazne ovplyvniť účinnosť liekov na riedenie krvi.
Ak teda užívate niektorý z týchto liekov, mali by ste pred pravidelnou alebo zvýšenou konzumáciou čučoriedok situáciu určite konzultovať so svojím lekárom. Ten vám poradí, aké množstvo je pre vás bezpečné.
Riziko škvŕn na zuboch
Čučoriedky sú známe svojim výrazným prírodným farbivom nazývaným antokyán. Zvlášť lesné čučoriedky majú silnú pigmentáciu, ktorá ľahko zafarbí nielen oblečenie, ale aj zuby. Preto je vhodné si po ich konzumácii vždy vyčistiť zuby, aby ste sa vyhli neželaným, dlhodobým škvrnám na zubnej sklovine.
Hypoglykémia u diabetikov
Ďalšou skupinou, ktorá by mala byť pri konzumácii čučoriedok opatrná, sú pacienti s cukrovkou, ktorí užívajú lieky na znižovanie hladiny cukru v krvi. Čučoriedky majú totiž prirodzený účinok na znižovanie hladiny glukózy, čo môže byť vo všeobecnosti prospešné, avšak v kombinácii s antidiabetikami hrozí riziko hypoglykémie, teda nebezpečne nízkej hladiny cukru v krvi.
Diabetici by teda mali konzumáciu čučoriedok starostlivo sledovať, začínať veľmi malými dávkami a v prípade pochybností sa o ich vhodnom množstve poradiť so svojím diabetológom.
Alergické reakcie na čučoriedky
Možno ste to nevedeli, ale aj čučoriedky môžu byť silným alergénom. Obsahujú totiž látky zvané salicyláty, na ktoré môžu byť niektorí ľudia precitlivení. Príznaky alergickej reakcie sa prejavujú rôznymi spôsobmi:
- nevoľnosťou a zvracaním
- hnačkou
- kožnými prejavmi ako vyrážka alebo žihľavka
- bolesťami hlavy či závratmi
Ak po zjedení čučoriedok spozorujete podobné príznaky, radšej ich zo svojej stravy vylúčte a poraďte sa o možnej alergii so svojím lekárom alebo alergológom.
Koľko čučoriedok denne je optimálne?
Bežná odporúčaná dávka pre zdravého dospelého človeka predstavuje približne jeden až jeden a pol hrnčeka denne, teda približne 150 až 200 gramov čučoriedok. Ak sa u vás neprejavili žiadne negatívne reakcie, môžete túto dávku príležitostne mierne prekročiť.
Môže sa stať, že sa vám krátkodobo sfarbí stolica do tmavšej farby, čo je úplne normálny jav spôsobený prírodným farbivom v čučoriedkach.
Ideálny spôsob ich konzumácie je zmiešať čučoriedky s jogurtom alebo tvarohom. Takto získate chutnú, ľahkú a výživnú desiatu, ktorá bude zároveň veľmi dobre tolerovaná aj citlivejším trávením.
Ktorí ľudia by mali byť najopatrnejší?
- Pacienti užívajúci lieky na riedenie krvi (Warfarín, Heparín)
- Diabetici liečení liekmi na znižovanie cukru v krvi
- Ľudia alergickí na salicyláty
Čučoriedky si teda pokojne doprajte, avšak vždy s mierou a pozornosťou k potrebám svojho organizmu. V prípade akýchkoľvek pochybností je lepšie obrátiť sa na odborníka a predísť tak možným zdravotným komplikáciám.