Čo sa naozaj jedáva na Vianoce v rôznych častiach Európy? Overené tradície bez mýtov

panettone
panettone

Vianoce sú v Európe mimoriadne pestré a každá krajina má vlastné sviatočné chute, vône aj zvyky. Hoci sa v médiách často objavujú exotické či senzáciechtivé tvrdenia, realita je väčšinou o niečo striedmejšia – no o to zaujímavejšia. Pozreli sme sa na skutočne overené a bežné vianočné jedlá v jednotlivých európskych krajinách, ktoré majú reálne miesto na sviatočných stoloch.

Severské krajiny: ryby, šunka a tradície mora

V severnej Európe zohrávajú počas Vianoc dôležitú úlohu ryby a konzervované potraviny, čo súvisí s klímou aj historickým spôsobom života.

V Nórsko sa na vianočných stoloch najčastejšie objavujú sušená alebo solená treska, losos, slede či tradičné mäsové jedlá ako ribbe (pečené bravčové rebrá) alebo pinnekjøtt (sušené jahňacie mäso). Ryby sú bežnou súčasťou sviatkov, no nie ako jediný hlavný chod.

V Švédsko je typickým znakom Vianoc Julbord – bohatý sviatočný bufet. Obsahuje rôzne druhy sleďov, lososa, švédsku vianočnú šunku, paštéty, šaláty aj sladké dezerty. Známa ryba lutfisk sa síce v niektorých rodinách podáva, no nejde o univerzálne vianočné jedlo celej krajiny.

Západná Európa: sladké dezerty a slávnostné pečené mäso

V Spojené kráľovstvo patria k Vianociam pečený moriak alebo hus, podávané so zeleninou a omáčkami. Tradičným dezertom je vianočný puding zo sušeného ovocia, korenia a alkoholu, ktorý sa často flambuje priamo pri stole. Veľmi obľúbené sú aj mince pies, malé koláčiky s ovocnou náplňou.

Vo Francúzsko je vianočné stolovanie elegantné a bohaté. Medzi typické jedlá patria morské plody, foie gras a na záver ikonický dezert Bûche de Noël – roládový koláč v tvare polena. Podobné tradície nájdeme aj v Belgicko, kde sa kladie dôraz na kvalitné dezerty a sviatočné nápoje.

Východ Európy: sladké jedlá a duchovné tradície

V Rusko sa Vianoce slávia podľa pravoslávneho kalendára, teda v januári. Tradičný sviatočný stôl je prevažne bezmäsitý a zahŕňa kaše, huby, kapustu, ryby, sušené ovocie a medové pokrmy. Med je dôležitou súčasťou sladkostí, no exotické suroviny nepatria medzi bežné ani tradičné jedlá.

Južná Európa: more, sladké pečivo a víno

V Taliansko sa počas Vianoc často podávajú ryby a morské plody, najmä na Štedrý večer. Medzi klasické dezerty patrí panettone, kysnutý koláč s kandizovaným ovocím, a pandoro. K sviatkom neodmysliteľne patrí káva a kvalitné víno.

V Portugalsko sú obľúbené sladké jedlá ako rabanadas – chlieb namočený v mlieku a vajci, smažený a podávaný s cukrom, medom alebo škoricou. Na zahriatie sa pije vinho quente, horúce korenené víno.

Každá krajina má svoje vlastné sviatočné jedlá, ktoré vychádzajú z miestnych surovín, histórie a náboženských zvykov. Európske vianočné menu je pestré, ale zároveň zakorenené v realite a tradíciách, nie v senzáciách. Práve v tom spočíva jeho čaro – v jednoduchých, overených jedlách, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať