August je mesiac, kedy sa záhrady menia na malý raj – rajčiny sa začínajú sfarbovať dočervena, no práve teraz potrebujú poslednú, ale zásadnú pomoc od záhradkára. Výkyvy počasia dokážu rastliny poriadne potrápiť. Prudké horúčavy, následné ochladenia, dážď aj sucho – to všetko spôsobuje, že sa plody niekde krásne vyfarbujú, inde však ostávajú malé a zelené. Ak chcete, aby ste si ešte v auguste pochutnali na sladkých, šťavnatých rajčinách, musíte urobiť dva dôležité kroky.
1. Vyštipovanie zálistkov – odoberte rastline záťaž
Rajčina má prirodzenú snahu rásť a rozrastať sa. Ak jej to dovolíte, vyženie množstvo bočných výhonkov – zálistkov. Tie však pre rastlinu znamenajú len ďalšie odberné miesto živín a energie, ktorú by mohla venovať plodom.
Ako ich správne odstraňovať?
- Zálistky vylamujte ručne, keď sú ešte malé (do 5 cm).
- Robte to pravidelne, aspoň raz do týždňa.
- Pri vylamovaní dávajte pozor, aby ste nepoškodili hlavnú stonku.
Výsledok sa dostaví rýchlo – rajčiny začnú smerovať všetku energiu do plodov. Tie budú väčšie, sladšie a rýchlejšie sa sfarbia do sýtočervenej farby.
2. Skrátenie vrcholov – zastavte rast a podporte dozrievanie
August už nie je čas na ďalší rast rastliny. Dôležité je, aby všetky sily smerovali do už nasadených plodov. Preto sa odporúča odstrihnúť vrchol rajčiny.
- Vrchol odrežte nad 5.–7. poschodím, podľa veľkosti rastliny.
- Od tohto momentu sa už nebude ďalej vyťahovať.
- Energia sa sústredí výlučne na tvorbu a dozrievanie plodov.
Takto zabezpečíte, že sa už zelené rajčiny na rastline stihnú počas augusta krásne sfarbiť a dozrieť.
Ako spoznáte, že rajčiny sú v strese?
Ešte predtým, ako urobíte zásahy, oplatí sa pozrieť, v akom stave sú rastliny:
- zvädnuté listy cez deň – rastlina nestíha prijímať dostatok vody, hoci pôda môže byť vlhká,
- žlté listy pri spodku – nedostatok živín alebo priveľa vody,
- zastavený rast plodov – signál, že energia sa míňa na výhonky, nie na rajčiny,
- praskanie plodov – dôsledok nerovnomerného polievania.
Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, je najvyšší čas zasiahnuť.
Odrody, ktoré v auguste dozrievajú najlepšie
Nie všetky rajčiny dozrievajú rovnakým tempom. Ak pestujete skoré alebo stredne skoré odrody, máte vyhraté – tie v auguste dávajú najlepšiu úrodu. Medzi osvedčené patria napríklad:
- Stupické polní rané – tradičná odroda, ktorá stíha dozrieť aj pri premenlivom počasí,
- Start F1 – hybrid s rýchlym nástupom úrody,
- Roma – podlhovasté rajčiny vhodné na spracovanie aj čerstvú konzumáciu,
- Cherry rajčiny – drobné, ale sladké a spoľahlivo dozrievajú aj pri horšom počasí.
Hnojenie a zálievka – bez toho to nepôjde
Hnojenie v auguste
- Uprednostnite hnojivá s vyšším obsahom draslíka a fosforu – podporujú sladkosť a dozrievanie.
- Dusík už obmedzte – podporuje len rast listov, nie plodov.
- Doplňte vápnik, ak si všimnete čierne škvrny na koncoch rajčín.
Polievanie
- Polievajte ráno alebo večer, nikdy nie cez obed.
- Pôdu udržujte rovnomerne vlhkú.
- Lepšie je zaliať raz poriadne, než každý deň trochu.
Prírodné hnojivá, ktoré pomôžu v auguste
Ak nechcete siahať po kupovaných hnojivách, rajčiny ocenia aj prírodné alternatívy:
- Popol z dreva – dodá draslík aj vápnik.
- Vajíčkové škrupiny – rozdrvené škrupiny postupne uvoľňujú vápnik.
- Kopřivová alebo žihľavová jíchá – posilňuje rastliny a chráni ich pred chorobami.
- Banánové šupky – bohatý zdroj draslíka, ktorý urýchľuje dozrievanie plodov.
Malé tipy zo skúseností záhradkárov
- Rajčiny pestované pri stene domu dozrievajú rýchlejšie, lebo stena akumuluje teplo.
- Ak chcete urýchliť dozrievanie, odstráňte pár spodných listov – rastlina sa viac otvorí slnku.
- Rajčiny zozbierajte, keď sú ešte mierne tvrdé a nechajte ich dozrieť na okennej parapete – predídete praskaniu pri daždivom počasí.
Záver
Ak si chcete ešte v auguste vychutnať chutné červené rajčiny, neváhajte – vyštipujte zálistky, skráťte vrcholy a doprajte rastlinám vyváženú výživu. Sledujte ich signály, reagujte na počasie a odmenou vám bude bohatá úroda, ktorá poteší nielen chuťové bunky, ale aj pocit dobre odvedenej záhradkárskej práce.
Rajčiny sú síce náročné, ale ak im venujete trochu starostlivosti, odvďačia sa vám v plnej paráde – a augustové plody patria k tým najsladším, aké počas roka môžete ochutnať.