Keď sa dnes povie „babičkin recept“, väčšine ľudí sa okamžite vybaví voňavá buchta, poctivý guláš s knedľou či hustá zemiaková polievka, ktorá zasýtila celú rodinu. Pravdou však je, že naše staré mamy nemali v zásobe iba sýte a kalorické jedlá. V ich kuchárkach sa objavovali aj recepty, ktoré boli nielen lacné a rýchle, ale aj plné živín a vitamínov. Typickým príkladom sú obyčajné zemiaky so špenátom a vajíčkom – pokrm, ktorý dodnes patrí medzi zdravé klasiky, hoci vznikol ako skromné jedlo chudobných.
Toto jednoduché jedlo je dôkazom, že zdravie a výživa nemusia byť drahé. Stačí pár bežných surovín a na tanieri vznikne kombinácia, ktorá zasýti, poteší chuťové bunky a zároveň podporí zdravie celého organizmu.
Prečo sú zemiaky také výnimočné?
Zemiaky patria k najobľúbenejším prílohám na Slovensku a mnohí ich jedia denne. Hoci ich diétujúci často odsudzujú pre vyšší obsah sacharidov, pri správnej miere určite nemusia byť nepriateľom štíhlej línie.
Okrem energie totiž prinášajú aj veľa cenných látok. Obsahujú vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, viacero vitamínov skupiny B dôležitých pre nervový systém a tiež draslík – minerál, ktorý reguluje krvný tlak, podporuje činnosť srdca a pomáha telu zbavovať sa nadbytočnej vody. Práve preto boli zemiaky vždy základom stravy našich predkov – boli lacné, zasýtili a zároveň dodali telu všetko potrebné.
Špenát – zelená sila pre krv aj mozog
Špenát si síce mnohí spájajú s detstvom a nie vždy najpríjemnejšími spomienkami na školské jedálne, no v skutočnosti ide o jednu z najzdravších zelenín. Obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B, ktoré podporujú správne fungovanie metabolizmu, udržiavajú dobrú náladu a prospievajú pamäti aj mozgu.
Nemenej dôležité je železo, ktorého má špenát dostatok. Práve preto by po ňom mali siahať najmä ľudia trpiaci chudokrvnosťou. Navyše je špenát nízkokalorický, takže sa hodí aj do jedálnička tých, ktorí chcú schudnúť.
Vajcia – superpotravina, ktorá nikdy nesklame
Na tanieri nemôže chýbať ani vajíčko. Kedysi boli dostupné na každom dvore a dnes sa o nich hovorí ako o skutočnej superpotravine. Vajíčka sú výborným zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré telo potrebuje na rast svalov a regeneráciu tkanív.
Okrem toho obsahujú aj esenciálne aminokyseliny, ktoré si organizmus nevie vytvoriť sám, a preto ich musí prijímať zo stravy. Práve tieto látky podporujú zdravie srdca, mozgu a celkovej vitality.
Recept našich starých mám: Zemiaky so špenátom a vajíčkom
Potrebujete:
- 4 väčšie zemiaky
- približne 240 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
- 2 vajíčka
- 1 väčšiu cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 ml smotany na varenie
- olivový olej
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Príprava zemiakov:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody, kým nezmäknú. - Vajcia:
Medzitým uvarte vajíčka natvrdo, alebo ak máte radšej, pripravte si ich ako volské oko – záleží na vašej chuti a nálade. - Špenátová omáčka:
Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom vložte pretlačený cesnak, krátko premiešajte a pridajte špenát. Dochutíme soľou a korením, zalejeme smotanou a necháme na miernom ohni asi 5 minút podusiť. - Servírovanie:
Na tanier položte zemiaky, prelejte ich špenátovou omáčkou a na vrch položte vajíčko. Jednoduché, výživné a hotové za pár minút.
Naše staré mamy veľmi dobre vedeli, že zdravie sa dá udržiavať aj prostredníctvom jednoduchých a lacných jedál. Zemiaky so špenátom a vajíčkom sú dôkazom, že nepotrebujete drahé suroviny ani zložité recepty, aby ste si pripravili chutný obed či večeru. Stačí pár základných ingrediencií a na tanieri máte jedlo plné vitamínov, minerálov a bielkovín – presne také, aké by vám odporučila aj vaša babička.