Ako si dopestovať exotickú zeleninu a premeniť záhradu na kulinársky raj?

bataty
bataty Foto: depositphotos.com

Zelenina nemusí znamenať iba klasiku, ako sú zemiaky či mrkva. Čoraz viac záhradkárov objavuje čaro exotických druhov, ktoré dodajú jedálničku nové chute a záhrade punc originality. Od sladkých zemiakov až po topinambury – pestovanie netradičných plodín prináša nielen výzvu, ale aj radosť z objavovania nových možností.

Prečo skúšať niečo nové?

Niektorí záhradkári ostávajú verní tradičným odrodám, ktoré poznajú celé generácie. Iní zas radi experimentujú a skúšajú netradičné druhy. Každý rok sa na trhu s osivami objavujú nové a zaujímavé odrody aj bežnej zeleniny – a často dokážu príjemne prekvapiť.

Napríklad melóny zažívajú v posledných rokoch veľký návrat. Vďaka šľachteniu existujú odrody, ktoré zvládnu pestovanie aj vo vyššej nadmorskej výške, a už dávno neplatí, že melón je len ružovočervený. Dnes si môžete dopriať aj odrody s bielou, žltou či dokonca lososovo oranžovou dužinou.

Farebné prekvapenia v zeleninovej záhrade

Podobne ako melóny aj paradajky prešli veľkým vývojom. Dnes nie je problém vypestovať si plody nielen červené, ale aj biele, tmavofialové či zeleno-pruhované. Pri pestovaní exotickejších odrôd však treba počítať s tým, že mnohé dorastajú do väčších rozmerov, a preto sa im lepšie darí na záhone než v kvetináči na balkóne.

Najlepšia rada, ako začať s pestovaním noviniek, je jednoduchá – skúšať. V prvých rokoch len v menšom množstve, aby vás prípadný neúspech nemrzel. Každá sezóna je iná, a ak sa prvýkrát nepodarí, neznamená to, že to nevyjde o rok neskôr.

Keď sa exotika stane bežným hosťom v kuchyni

Možno si spomeniete, že aj dnes celkom známy mangold bol pred rokmi považovaný za exotickú raritu. Postupne si však našiel miesto v kuchyni ako výborná náhrada špenátu a mnohí záhradkári ho oceňujú aj vďaka možnosti zimnej úrody.

Podobný príbeh má aj topinambur – vysoká rastlina príbuzná slnečnici. Dlhé roky rástol skôr ako okrasná trvalka, no málokto vedel, že pod zemou ukrýva jedlé hľuzy bohaté na inulín, ktorý je ideálnou alternatívou škrobu pre diabetikov. Navyše je to rastlina, ktorú môžete zbierať dokonca aj spod snehovej pokrývky.

Motivácia pestovať exotiku

Ľudia sa do experimentov púšťajú z rôznych dôvodov – niektorých baví samotné skúšanie, iní hľadajú nutričné prínosy alebo plodiny, ktoré dobre znášajú menej priaznivé podmienky, ako je tieň či chudobná pôda. Mnohé listové druhy majú zase výraznú chuť, ktorá sa skvelo hodí do ázijských receptov.

Ďalším dôvodom je kvalita. Exotické druhy síce zoženiete aj v supermarketoch, no často majú za sebou dlhú cestu cez pol sveta, čo sa prejaví na chuti aj čerstvosti. Vlastná úroda je preto neporovnateľne chutnejšia a ekologickejšia. Navyše len vy rozhodujete, či siahnete po bio hnojivách alebo využijete aj iné možnosti.

Čo všetko môžete skúsiť

Niektoré exotické plodiny vás prekvapia tým, že bez problémov zvládnu pestovanie na vonkajšom záhone, iné si vyžadujú skleník alebo pestovanie v nádobe. Stačí si spomenúť, že aj dnes úplne bežné zemiaky boli kedysi dávno pre Európu cudzokrajnou novinkou.

Okrem batátov či topinamburov môžete vyskúšať aj:

  • podzemnicu olejnú (arašidy)
  • kapary
  • chren a čierny koreň
  • či lahodný chren

Každá z týchto plodín prinesie do vašej kuchyne jedinečný chuťový zážitok a vaša záhrada sa stane miestom, ktoré bude neustále prekvapovať.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať