Ako si doma pripraviť srdcové víno: Zabudnutý domáci elixír našich predkov pre tlak aj srdce

srdcové víno
srdcové víno Foto: depositphotos.com

Mnohí ľudia si radi doprajú pohárik červeného vína denne a veria, že im to prospieva. A nie sú ďaleko od pravdy. Víno, ak sa konzumuje s mierou, môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca, krvný obeh aj celkovú vitalitu. No len málokto dnes pozná recept na takzvané srdcové víno, ktoré preslávila známa rakúska bylinkárka Maria Treben.

Tento domáci nápoj v sebe spája silu červeného vína, liečivé účinky petržlenu a sladkosť medu – a to všetko pre podporu zdravého srdca, vyrovnanie krvného tlaku aj prevenciu civilizačných ochorení. Poďme si povedať, čo je na tom pravdy a ako si tento prírodný liek pripraviť aj u vás doma.

Prečo je červené víno zdravé?

Moderné vedecké výskumy potvrdzujú, že kvalitné červené víno je bohaté na polyfenoly – látky s výrazným antioxidačným účinkom. Tieto zlúčeniny pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom, chránia bunky a znižujú zápalové procesy. Červené víno tak môže:

  • znižovať krvný tlak,

  • znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení,

  • zlepšovať citlivosť na inzulín a znižovať riziko diabetu,

  • pôsobiť preventívne proti niektorým druhom rakoviny (napr. hrubého čreva, prostaty či vaječníkov),

  • chrániť mozog pred neurodegeneratívnymi chorobami ako Alzheimerova choroba či demencia.

Zaujímavosťou je, že mladé červené vína obsahujú viac trieslovín než tie vyzretejšie, čo zvyšuje ich zdravotný potenciál. Nie je preto náhoda, že sa odporúča denne vypiť asi deci červeného vína – samozrejme, ak nemáte zdravotné obmedzenia alebo nesmiete piť alkohol.

Historické korene vína

Vedeli ste, že červené hrozno pravdepodobne existovalo skôr než biele či zelené odrody? Archeologické nálezy dokazujú, že sa víno vyrábalo už pred viac než 6 000 rokmi – a to najmä v oblastiach dnešného Iránu a Gruzínska.

Víno sa rýchlo rozšírilo aj do ďalších civilizácií – obľubovali ho starovekí Babylončania, Gréci aj Rimania. Práve Rimania zohrali kľúčovú úlohu v rozvoji vinárstva v západnej Európe, kde položili základy dnešných vinárskych oblastí vo Francúzsku a Nemecku.

Petržlen: Bylinka, ktorú netreba podceňovať

Možno ho bežne používate len do polievky, no petržlen má preukázané pozitívne účinky na srdce a cievy. Obsahuje kyselinu listovú, ktorá pomáha telu znižovať hladinu homocysteínu – látky, ktorej zvýšené množstvo je spájané so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení.

Pravidelná konzumácia petržlenu môže pomôcť aj pri problémoch s krvným obehom, zadržiavaním vody a celkovo prispieva k detoxikácii organizmu. Niet divu, že práve túto bylinku si zvolila Maria Treben ako jednu z hlavných zložiek do svojho receptu na srdcové víno.

Recept na srdcové víno podľa Marie Treben

Ak si chcete pripraviť tento starodávny nápoj s láskou k telu a tradícii, budete potrebovať:

  • 1 liter kvalitného červeného vína (ideálne suché, prírodné),

  • 10 čerstvých stoniek petržlenu,

  • 2 polievkové lyžice vínneho octu,

  • 300 gramov pravého včelieho medu.

Postup prípravy:
Do hrnca nalejte červené víno a pridajte petržlenové stonky. Priveďte do varu, ale dávajte pozor, aby sa víno nevarilo príliš prudko – mal by to byť len jemný var. Pridajte vínny ocot a nechajte spolu variť asi 10 minút. Potom do nápoja primiešajte med a varte ešte ďalších 5 minút.

Nápoj následne sceďte cez jemné sitko alebo gázu a prelejte do čistej sklenenej fľaše. Uchovávajte ho na chladnom a tmavom mieste.

Dávkovanie:
Odporúča sa užívať denne 2 až 3 polievkové lyžice tohto vína. Treba ho piť pravidelne, ideálne ráno a večer, a to najlepšie nalačno.

Srdcové víno pomáha nielen telu, ale aj duši

Podľa Marie Treben nie je účinok tohto nápoja obmedzený len na fyzické zdravie. Jej skúsenosti ukazujú, že srdcové víno pomáha aj pri úzkosti, depresii či psychickom napätí. Kombinácia antioxidantov z vína, upokojujúcich účinkov petržlenu a medu vytvára harmonizujúci elixír, ktorý pôsobí blahodarne na telo aj myseľ.

Na čo si dať pozor

Aj keď je tento nápoj prírodný a obsahuje zdraviu prospešné látky, neodporúča sa jeho dlhodobé užívanie bez konzultácie s lekárom, najmä ak máte problémy s pečeňou, obličkami, srdcom alebo beriete lieky na riedenie krvi. Rovnako nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy či deti.

Záver

Srdcové víno podľa receptu Marie Treben je krásnym príkladom toho, ako si naši predkovia vedeli pomôcť z darov prírody. V dnešnej dobe, keď sa čoraz viac ľudí vracia k prirodzeným metódam podpory zdravia, môže byť tento nápoj skvelým doplnkom zdravého životného štýlu. Samozrejme – ako pri všetkom – aj tu platí: všetko s mierou.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať