Aj to najpevnejšie viečko dokážete otvoriť s ľahkosťou: Vyskúšajte overené rady starých mám, ktoré nikdy nesklamú

viečko dokážete otvoriť
viečko dokážete otvoriť Foto: František Stacho

Určite to poznáte – otvorenie zaváraninovej alebo inej sklenenej nádoby môže byť niekedy doslova „nadľudským“ výkonom. Mnoho ľudí si myslí, že stačí vyvinúť čo najväčšiu silu, no pravda je, že existujú jednoduchšie a šetrnejšie spôsoby, ako tento problém vyriešiť. Naše staré mamy dobre vedeli, že pri otváraní zaváranín nie je vždy dôležitá hrubá sila, ale skôr prefíkané triky. Nižšie nájdete niekoľko metód, vďaka ktorým viečko povolí rýchlo a bez zbytočného trápenia.

Gumová rukavica alebo gumička ako spoľahliví pomocníci

Jedným z najefektívnejších trikov, ktorý zaužívali už naše staré mamy, je nasadiť si obyčajnú gumovú rukavicu používanú pri upratovaní. Táto rukavica zabezpečí protišmykový povrch, a tým vám výrazne uľahčí uchopenie viečka. Ak však rukavicu nemáte poruke, poslúži vám aj obyčajná hrubšia gumička. Omotajte ju okolo viečka a pokúste sa znova otvoriť nádobu – priľnavý povrch gumičky bráni šmýkaniu a zvyšuje trenie, vďaka čomu sa viečko pohne omnoho jednoduchšie.

V prípade núdze môžete použiť aj kuchynskú utierku či kúsok handričky. Dôležité je získať lepšiu priľnavosť, a to aj vtedy, keď sú vaše dlane spotené alebo navlhčené.

Vytvorenie vzduchových bublín na uvoľnenie podtlaku

Nie každý si uvedomuje, že pri otváraní zaváraninových pohárov zohráva kľúčovú úlohu podtlak v nádobe. Ak sa vzduch nedostane dovnútra, viečko drží veľmi pevne. Naše staré mamy preto odporúčali jemné poklepanie na okraj viečka – napríklad lyžicou či drevenou varechou. Takto sa na okrajoch vytvoria drobné vzduchové bublinky, ktoré začnú podtlak narúšať. Niekedy postačí pár jemných úderov, a viečko sa začne pomaly uvoľňovať.

Tento trik je výnimočne účinný najmä pri tenších kovových viečkach, ktoré reagujú na drobné zmeny tlaku oveľa rýchlejšie. Stačí byť trpezlivý a poklepať rovnomerne po celom obvode pohára.

Horúca voda ako rýchly a jednoduchý pomocník

Keď poklepanie nefunguje alebo sa vám nechce skúšať množstvo rôznych metód, siahnite po horúcej vode. Otočte nádobu hore dnom a ponorte vrchnú časť (viečko) do nádoby s horúcou vodou. Teplo spôsobí, že kovové viečko sa ľahko roztiahne a uvoľní sklenený závit. Zvyčajne stačí podržať viečko ponorené asi 30 sekúnd a následne sa dá pohár otvoriť s minimálnym úsilím.

Ak práve nemáte k dispozícii horúcu vodu, skúste použiť napríklad fén na vlasy. Cielené teplo z fénu dokáže tiež pomôcť k miernemu roztiahnutiu kovu, čím sa zmenší podtlak. Dávajte si však pozor, aby ste sa nepopálili – pri práci s horúcou vodou alebo vyhriatym kovom vždy zvoľte bezpečný postup.

Šikovné poklepanie o pevný povrch

Ak sa vám zdá, že všetky doterajšie kroky nezabrali, môžete skúsiť použiť trochu sily a gravitačnej pomoci. Uchopte nádobu pod uhlom približne 45° tak, aby ste okrajom viečka mohli jemne poklepať o hranu stola či kuchynskej linky. Tento úkon zopakujte z rôznych strán viečka a sledujte, či už začína povolovať.

Dobrým trikom je tiež otočenie nádoby hore dnom a jemné udretie celou plochou viečka o rovný povrch. Pozor však, aby ste to neurobili príliš silno a nerozbili pohár. Ide predsa len o kombináciu skla a tenkého kovu, takže je lepšie postupovať opatrne.

Prepichnutie viečka na odstránenie podtlaku

Ak ste už vopred rozhodnutí, že viečko nebudete ďalej používať, môžete ho jednoducho prepichnúť. Buďte však veľmi opatrní, aby ste sa pri tom nezranili. Zoberte si ostrý nôž, menší skrutkovač alebo otvárač na konzervy a vytvorte do viečka malý otvor. Týmto spôsobom pustíte dovnútra vzduch a narušíte podtlak, vďaka čomu viečko uvoľníte hneď.

Treba si uvedomiť, že pri tomto spôsobe definitívne znehodnotíte pôvodné viečko, takže ho už nebudete môcť použiť na ďalšie zaváranie či uskladnenie potravín.

Nadvihnutie viečka pomocou noža alebo skrutkovača

Ak už naozaj nič nepomáha, máte poslednú záchranu: tenký nôž alebo plochý skrutkovač. Opatrne ho vložte medzi sklo a okraj viečka a postupne jemnými pohybmi nadvihujte. Dôležité je pracovať v malých krokoch a nástroj posúvať po obvode viečka. V momente, keď sa vzduch dostane pod viečko, tlak povolí a zaváraninu môžete bez problémov otvoriť.

Táto metóda je síce krajné riešenie, no spravidla vždy zaberie. Hlavným rizikom je poškriabanie alebo odlomenie časti sklenenej nádoby. Preto postupujte opatrne, aby ste sa nezranili a nepoškodili si pohár.

Zhrnutie: Ušetrite si námahu a otvárajte ľahko

Každá z týchto metód je overená a rokmi overená prax potvrdzuje, že skutočne fungujú. Či už siahnete po obyčajnej gumovej rukavici, poklepete na viečko varechou alebo skúsite horúcu vodu, vždy ide o ľahké spôsoby, ako otvoriť aj to najodolnejšie zaváraninové viečko. Ušetrite si čas aj energiu a spoľahnite sa na múdre rady našich starých mám, ktoré si neraz poradili aj bez moderných otváračov či vynaliezavých kuchynských pomôcok.

Vďaka týmto trikom už nebudete musieť prosiť o pomoc nikoho iného a zvládnete otvoriť akúkoľvek zaváraninu či pohár s omáčkou. Dôležité je postupovať trpezlivo a jemne, aby ste si nezničili pohár, nepoškodili viečko, ktoré chcete znovu použiť, alebo si nespôsobili menšie zranenie. Razom však zistíte, že otváranie pohárov nie je veda, a dokonca si na to časom vybudujete vlastné, osvedčené fígle.

Nech už si vyberiete ktorúkoľvek techniku, určite vás poteší, že funguje rýchlo a takmer bez námahy. Sklenené poháre so zaváraninami, rôznymi omáčkami alebo ďalšími dobrotami tak už nikdy nebudú predstavovať žiadnu prekážku. Stačí len vedieť, ako na to!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať