Kôpor sa používa ako korenie, ale aj ako liečivá rastlina. Môžete ním dochutiť polievky, mäso, omáčky, nátierky, zaváraniny, slané koláče alebo prívarky. Kôpor je najlepší v čerstvej podobe, ak však túto možnosť nemáte, tak vám postačí aj sušený alebo mrazený.
Potraviny, ktoré nemilosrdne spaľujú tuk
Táto nenáročná rastlina v sebe skrýva množstvo prospešných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na celkové zdravie. Medzi ne patrí napríklad, vláknina, bielkoviny, sacharidy, tuky, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, meď, zinok, omega 3 a omega 6 kyseliny, vitamíny skupiny A, B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová. Tu sú účinky kôpru na naše zdravie.
Imunitný systém
Kôpor posilňuje imunitný systém a ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi.
Chrípka a zápaly
Kôpor tiež pôsobí ako prevencia pred chrípkou a prechladnutím. Má antiseptické (protizápalové) účinky.
Tráviaci systém
Kôpor zlepšuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Okrem toho podporuje pravidelné vyprázdňovanie.
Močové cesty a obličky
Táto rastlina má silné močopudné účinky a odvodňuje telo od nadbytočnej vody. Prečisťuje močové cesty a obličky.
Kosti a kĺby
Kôpor zabezpečuje pevné kosti i kĺby a pôsobí ako prevencia proti osteoporóze. Postará sa aj o mineralizáciu našej opornej sústavy.
Migréna a nervový systém
Ak vás trápi migréna, môže vám pomôcť kôpor. Okrem toho upokojuje nervový systém.
Kožné problémy
Vedeli ste, že kôpor pomáha aj pri kožných problémoch? Aj to je o dôvod naviac zaradiť ho do svojho jedálnička.