KOŠICE 23. apríla (WEBNOVINY) – Veľkonočné sviatky predstavujú v našich končinách zvyčajne veľký nápor na tráviacu sústavu kvôli kvantite i zloženiu skonzumovaných pokrmov. Dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Miroslav Paľko konštatuje, že naše tradičné veľkonočné menu nepatrí medzi najzdravšie a s jeho množstvom to takisto neraz preháňame.
„Medzi naše obľúbené veľkonočné pokrmy patrí údená šunka, vajíčka, klobásky a rôzne koláče. Avšak údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve. Ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy by ich nemali konzumovať vôbec, pretože by to mohlo mať za následok zhoršenie ich zdravotného stavu a hrozí, že strávia sviatky v nemocnici,“ hovorí Miroslav Paľko.
Tradičné symboly veľkonočných sviatkov si nemusíme celkom odriekať, pokiaľ poznáme mieru. A nie všetky sú a priori škodlivé. Napríklad vajíčka síce obsahujú väčšie množstvo cholesterolu, ale aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. „Proti striedmemu užitiu vajíčok počas Veľkej noci nemožno namietať.
Vhodné je konzumovať ich so zeleninou, ktorá rovnako ako ovocie, pomôže nášmu organizmu spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku,“ vysvetľuje Paľko, podľa ktorého je nášmu telu prospešná aj konzumácia zeleniny v surovom, ale aj varenom stave, pretože okrem iného napomáha tráveniu.
Príslovečná je slovenská pohostinnosť čo sa týka alkoholu, zvlášť tvrdého. Aj v tomto smere je dobré poznať mieru, pretože nadmerná konzumácia tvrdého alkoholu a miešanie viacerých jeho druhov môže takisto skončiť nielen poriadnym „bolehlavom“, ale aj hospitalizáciou v nemocnici. Nezdravé sú aj mnohé nealkoholické nápoje, zvlášť sladené a sýtené, s užívaním ktorých by sa to takisto nemalo preháňať. Nuž a myslieť počas sviatkov je dobré nielen na vyvážený jedálniček, ale tiež pohybovú aktivitu, najlepšie na čerstvom vzduchu.
Paľko radí ako prežiť veľkonočné sviatky v zdraví. Preferovať ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme. Dať prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave „na prírodno“ pred vyprážaním a grilovaním či údeninami.
Odporúča dochucovadlá používať s mierou – siahnite radšej po bylinkách, kravskom masle, jogurte či sterilizovanej šťave z paradajok ako po majonéze, tatárskej omáčke a kečupe. Treba konzumovať veľa vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a vyprázdňovaniu – obsahuje ju celozrnné pečivo, ovocie a zelenina. Kontrolovať treba príjem sacharidov a tukov – pozor na krémové zákusky s margarínom, uprednostniť radšej tvaroh, ovocie a čokoládu s vysokým obsahom kakaa.
Siahnuť radšej po panenskom olivovom oleji ako rafinovanom rastlinnom. Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru. Preferujte suché víno pred tvrdým alkoholom a alkoholické nápoje zapíjajte nealkoholickými. Pite veľa tekutín, najmä vodu, minerálky a bylinné čaje. Pozor na sýtené nápoje – obsahujú veľa cukru.