BRATISLAVA 8. novembra (WBN//PR) – Husacinka, knedle, lokše, pečené rebierka a horúca čokoláda sú jedlá a pochutiny typické pre príchod zimy a súvisiace s vytváraním si tukových zásob na „horšie časy“. Pod vplyvom chladnejšieho počasia máme tendenciu siahať po kaloricky výdatnejších jedlách, ktoré nám pri trávení v tele vytvárajú životodárne teplo. Často si tiež pochutíme na sladkom, sacharidy sú totiž pre telo najrýchlejším zdrojom energie a bez problémov si nimi môžeme v tele „prikúriť“. Vylúčenie vlákniny z jedálneho lístka v spojitosti so zníženou fyzickou aktivitou však môžu mať za následok výskyt zápchy.
Prečo môžeme v zime so zápchou rátať?
Vďaka zimnému nastaveniu tela na príjem kalorickejších jedál spolu s obmedzenou ponukou ovocia a zeleniny dochádza k zníženému príjmu vlákniny. Vláknina je pritom nepostrádateľným pomocníkom pri pravidelnom vyprázdňovaní. Ide o nestráviteľnú súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a súčasne pomáha odnášať odpad z čriev. Potraviny bohaté na vlákninu poskytujú objemný materiál pre prácu črevných svalov, čo v konečnom dôsledku spôsobuje, že v črevách dôjde k zrýchleniu prechodu strávenej potravy, a to až na polovicu. Jednou z ďalších na človeka pozitívne vplývajúcich vlastností vlákniny, je aj jej schopnosť črevá čistiť. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev, zabraňujú tak vzniku výrastkov. Dostatok vlákniny odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva. Vzhľadom na fakt, že vláknina na seba prirodzene viaže vodu, pri konzumácii potravy bohatej na vlákninu nesmieme zabudnúť na dostatočný pitný režim. V opačnom prípade by bol celkový efekt kontraproduktívny – viedol by k dehydratácii a následnej zápche.
Okrem toho, že vláknina je zaručeným bojovníkom proti zápche, znižuje tiež hladinu cholesterolu v krvi (jedného z hlavných rizikových faktorov srdcovo-cievnych chorôb), pomáha bojovať proti obezite (využíva sa pri redukčných diétach), pomáha diabetikom udržať stabilnejšie hladiny cukru a zabraňuje vzniku žlčových kameňov (odvádza z organizmu žlčové kyseliny).
Vhodným spôsobom doplnenia vlákniny je konzumácia dostatku surovej zeleniny a ovocia (najmä citrusových plodov, jabĺk, hrušiek, hrozna, ríbezlí, šípok, kôpru, mrkvy, kapusty, kelu a pod.), strukovín (najmä fazule, bôbu, šošovice, hrachu, sóje, cíceru a i.), celozrnných obilnín (ovsa, pšenice, jačmeňa, raži, špaldovej pšenice, a pod). Vláknina sa taktiež nachádza v semenách ľanu, chaluhách, morských riasach a hubách vrátane hlivy ustricovej, v maku, orechoch a v sušenom ovocí.
Aby ste zápche predišli, je vhodné vyhnúť sa konzumovaniu obilninových produktov z bielej múky, ktoré sú zbavené nielen nestráviteľných častí, ale najmä vlákniny. Pozor si tiež dávajte na potraviny s vysokým obsahom sacharidov a čierny čaj.
Stolica až po káve?
V mnohých prípadoch nám dočasnú zápchu môže spôsobiť aj zdanlivo banálna vec – napríklad vynechanie rannej kávy v priebehu víkendu. Káva obsahuje kofeín – priemerne 120 mg na jednu šálku, ktorý má mierne laxatívne účinky. Ak teda „čierny mok“ v dôsledku uvoľnenejšieho víkendového režimu vynecháme, môžeme byť v rámci vyprázdňovania nepríjemne prekvapení. „Existujú ľudia, ktorých hrubé črevo môže byť doslova závislé od denného či priamo ranného prísunu kofeínu – ak svoju dávku kofeínu človek neprijme, črevo nie je schopné dostatočne silných kontrakcíi a vyprázdnenia. To neznamená, že kávu treba piť každý deň. Naopak, je to skôr signál o potenciálne rizikovej závislosti. A to je dobrý dôvod na to, aby si človek nasadil niekoľkotýždňový kofeínový detox – dôsledná abstinencia od kofeínu zvýši citlivosť organizmu voči jeho účinkom a po skončení takéhoto detoxu budú človeku stačiť menšie dávky kofeínu na vyvolanie rovnako silných povzbudivých účinkov. Počas detoxu sa však môže vyprázdňovanie veľmi skomplikovať a vtedy sú namieste akékoľvek prírodné prostriedky s laxatívnym účinkom, ale bez rizika ďalšieho návyku,“ vysvetľuje MUDr. Igor Bukovský.
Nielenže chladné jesenné počasie má za následok zmeny v stravovacích návykoch, obmedzené sú tiež možnosti športovania. Pohyb je pri tom jedným z odporúčaných „liekov“ na zápchu. Pri pohybe dochádza k napínaniu brušného svalstva, posilňovaniu brušných orgánov – čo v konečnom dôsledku podporuje trávenie. Na podporu trávenia je veľmi vhodná rýchla chôdza, ľahký vytrvalostný beh, jazda na bicykli, či plávanie. Patríte však medzi tých, ktorí v sychravejšom počasí len veľmi neradi vyťahujú päty z domu? Cvičenie jógy a špeciálnych cvikov na posilnenie činnosti čriev v teple domova bude to pravé pre vás!
Ak máte aj napriek vhodným stravovacím návykom a dostatku fyzickej aktivity problémy so zápchou, siahnite po prírodnej voľbe, akou je minerálna voda Šaratica. Zatiaľ čo drastické laxatíva prispievajú k vytvoreniu začarovaného kruhu, sú návykové a v konečnom dôsledku môžu viesť k zhoršeniu problému, sírano-sodno-horečnatá minerálka Šaratica pôsobí na črevo prirodzene, nevyvoláva návyk, je možné ju užívať aj pri dlhodobejších problémoch s trávením (bez zvyšovania účinnej dávky), nenarúša prípadnú liečbu a bez obáv ju môžu konzumovať aj tehotné ženy.
O spoločnosti ONDRÁŠOVKA
Výrobcom liečivej minerálnej vody Šaratica a minerálnej vody Ondrášovka je spoločnosť ONDRÁŠOVKA a.s. so sídlom Kyjovská 1991/5, 142 01 Praha 4, Česká republika. Výrobný závod so stáčiarňou je umiestnený v Ondrášove na severnej Morave. Spoločnosť ONDRÁŠOVKA a.s. disponuje modernou vysokorychlostnou stáčacou linkou. Je držiteľom certifikátov ČSN EN ISO 9001 a mnohých zákazníckych auditov. Ako výrobca minerálnej vody podlieha kúpeľnému zákonu a je držiteľom platného povolenia Ministerstva zdravotníctva.