Unesený vietnamský veľvyslanec nikdy nebol na území Slovenska, Pellegrini to považuje za dôkaz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Pellegrini
Premiér Peter Pellegrini. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) – Unesený občan Vietnamu Trinh Xuan Thanh nebol súčasťou vietnamskej delegácie, ktorej Slovensko požičalo svoj vládny špeciál, ani sa nikdy na území Slovenska nenachádzal.

Správa od vietnamského veľvyslanca

Toto je informácia, ktorú dnes oznámil veľvyslanec Vietnamskej socialistickej republiky na Slovensku Minh Trong Duong slovenskému ministerstvu zahraničných vecí. Informoval o tom dnes premiér Peter Pellegrini. Podľa neho to dokazuje naše tvrdenie, že Slovensko sa na únose nepodieľalo. Verí, že Slovensko sa už nebude musieť obhajovať pred inými krajinami z toho, že bolo súčasťou organizovanej akcie.

Trinh Xuan Thanh bol predsedom predstavenstva a predsedom štátnej stavebnej spoločnosti. V auguste 2016 prišiel do Nemecka s diplomatickým pasom, kde požiadal o azyl. Vietnamská polícia niekoľkokrát vyzvala nemecké úrady, aby ho vydali do Vietnamu. Z Nemecka ho uniesli 23. júla 2017.

Spojitosť so Slovenskom

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung informoval, že s podozrivými vietnamskými únoscami sa na Slovensku stretol aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Nemci sa pýtajú, či Slováci pomáhali Vietnamcom v záverečnej fáze únosu, keď bolo treba prepraviť uneseného z Európy do Vietnamu.

Tri dni po únose, 26. júla 2017, odcestovalo niekoľko podozrivých prenajatým autom z Prahy. Podľa údajov GPS stálo auto zaparkované pri bratislavskom hoteli Bôrik v čase, keď sa tam Kaliňák stretol s vietnamským ministrom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter PellegriniRobert KaliňákTrinh Xuan Thanh
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR