6 dôvodov, prečo by ste mali prestať používať rafinovanú múku

Muka.jpg

Ak nevenujete príliš veľa pozornosti tomu, čo jete, vaša strava je pravdepodobne plná rafinovanej múky. Ak vaše jedlo pozostáva z bagetiek, toastov, obilnín, pizze alebo cestovín, múka prenikla do vašej každodennej rutiny a zároveň spôsobuje zmätok vo vašom tele. Tu je šesť negatívnych účinkov rafinovanej múky.

1. Spôsobuje kyslosť

Zdravá hladina pH v tele je 7,4. Diéta s vysokým obsahom kyslých potravín núti telo odobrať vápnik z kostí. Štúdie ukázali, že strava s vysokým obsahom rafinovanej múky súvisí s úbytkom kostí. Kyslá strava poškodzuje aj imunitný systém, čím sa telo stáva zraniteľnejším voči chorobám.

Kosti osteoporoza koleno
Foto: ilustračné, Thinkstock

2. Zvyšuje hladinu cukru v krvi

Potraviny vyrobené z pšeničnej múky ešte viac poškodzujú naše telo. Sacharid v pšenici známy ako amylopektín, sa ľahšie premieňa na cukor ako ktorýkoľvek iný sacharid. Len dva krajce pšeničného chleba môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi viac ako niekoľko cukríkov alebo šesť lyžičiek stolového cukru.

Cukor.jpg

3. Spôsobuje zápal

Múka je vyrobená z pšeničných zŕn. Strava plná zŕn spôsobuje zápal v tele. Vzniká tu chemická reakcia nazývaná glykácia. Glykácia je zápalový proces, ktorý zohráva úlohu pri mnohých zápalových ochoreniach, vrátane artritídy a srdcových ochorení.

Zapal zdravie telo.jpg

4. Spomaľuje metabolizmus

Namiesto zásobovania tela, potraviny vyrobené z rafinovanej múky spomaľujú spaľovanie tukov a skutočne podporujú ukladanie tukov. Tento proces spôsobuje spomalenie metabolizmu, čo môže viesť k zvýšeniu hmotnosti.

žena, chudnutie, hmotnosť, diéta, nadváha, obezita
Foto: Shutterstock

5. Škodí črevám

Štúdie ukázali, že lektíny v zrnách spôsobujú zápal v črevách. Telo nedostane vlákninu, ktorú potrebuje a uhľohydráty sa rýchlo uvoľnia. Bez vlákniny telo nie je schopné vyčistiť črevá.

Tráviaca sústava, črevá

 

6. Môže spôsobiť alergie na potraviny alebo neznášanlivosť

Pšenica je považovaná za jedného z najväčších spúšťačov potravinových alergií a neznášanlivosti. Môže za to typ bielkoviny, ktorý sa nachádza v mnohých zrnách – glutén. Zachytáva vzduchové bubliny a vytvára jemnejšiu štruktúru chleba. Pšenica teraz obsahuje viac lepku ako kedykoľvek predtým. Ľudia, ktorí majú alergiu na lepok, často nevedia o základnom probléme, ktorý spôsobuje ich príznaky.

Múka, lepok, klasy