Bez reďkovky si mnohí z nás nedokážu predstaviť chutný šalát. Je vhodnou prílohou rôznych jedál a konzumujeme ju aj samostatne. Viete však, prečo sa oplatí venovať jej viac pozornosti?
5 potravín, o ktorých si myslíme, že sú zdravé
Čo treba o reďkovke vedieť
V jednej reďkovke nájdete veľké množstvo živín. Napríklad vitamín C, ktorý potrebujete prijímať každodenne. Telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.
Ak si do šalátu pridáte čo i len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zabezpečíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky.
Táto zelenina je bohatá aj na vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, srdcovocievnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka. Proti rakovine účinkujú tiež i ďalšie látky obsiahnuté v reďkovkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.
Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku.
Made in CHINA
Vedeli ste, že reďkovky pochádzajú z Číny? Odtiaľto sa na severnú pologuľu vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia.
Zdraví príbuzní
Príbuznou zeleninou reďkovke sú brokolica, chren a karfiol.
Teplé leto – ostré reďkovky
Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo má tá istá odroda reďkoviek každý rok rozličnú chuť? Na tento fakt má vplyv, aké leto bolo v predchádzajúcom roku. Dlhé teplé letné mesiace znamenajú ostrejšie reďkovky.
Platidlo
V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy.
Veľké malé guľôčky
Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov.
Zachránili Scarlett
Pre vyhladovanú hrdinku knihy Odviate vetrom Scarlett O’ Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: “Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať”.
Rastú prirýchlo
Odborný rodový názov reďkoviek znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Táto zelenina skutočne rastie veľmi rýchlo, iba 25 dní.
Noc reďkoviek
V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek
Pomoc pri nadúvaní
Reďkovky vedia pomôcť s bolesťami brucha a čkaním.
Zídu sa pri chudnutí
Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií.