Vianočné sviatky sa zväčša nesú v znamení dobrého jedla, ktoré má so zdravou stravou len málo spoločného. Ak nedokážete odolať plným stolom, je dobré mať v mrazničke zásobu lesných čučoriedok. Podľa nedávnej štúdie fínskych vedcov dokážu chutné tmavomodré plody zmierniť šok organizmu z prílevu tučných jedál a udržať cholesterol na uzde. Vianočné prejedanie tak napácha menej škôd na našom zdraví.
Konzumácia tučných pokrmov vedie totiž k vyššiemu výskytu zápalov v tele. Hoci je zápal prirodzenou obrannou reakciou imunitného systému, z dlhodobého hľadiska môže organizmu uškodiť. Lesné čučoriedky však vďaka vysokému obsahu polyfenolov dokážu negatívny vplyv zápalov potlačiť.
Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra
Polyfenoly chránia telo pred zápalmi
Vedci sa v poslednej štúdii zamerali na testovanie účinkov konzumácie lesných čučoriedok pri zvýšenom príjme tukov. Polyfenoly obsiahnuté v čučoriedkach preukázateľne chránili telo pred zápalmi, vysokým krvným tlakom a cukrovkou a to aj vtedy, keď bol príjem nasýtených tukov vyšší a telo tak muselo bojovať s vyššou mierou zápalov ako zvyčajne.
„Za blahodárne účinky čučoriedok môžu farbivá antokyány zo skupiny polyfenolov, ktoré dávajú bobuliam čučoriedok tmavomodrú farbu. Tieto látky pôsobia ako silné antioxidanty a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi,“ uviedli vedci z University of Eastern Finland vo fínskom Joensuu.
Vhodné ovocie na každý deň
Čučoriedky patria k potravinám, ktoré je vhodné konzumovať na každodennej báze. Ak vo vašom jedálničku chýbajú, vedci odporúčajú urobiť si zásobu v mrazničke aspoň počas vianočných sviatkov, kedy sa stoly prehýbajú pod jedlami s vysokým obsahom tuku.