Slovenský pivný slad zažíva úspešné obdobie, zaradili sme sa medzi top exportérov v Európe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pivo, slad
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Slovenský slad zažíva úspešné obdobie. Podľa Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS) jeho produkcia v roku 2023 predčila aj pšenicu. Tento trend pokračoval aj v uplynulom roku, pričom slovenský slad sa stal významnou exportnou komoditou. Potvrdili to aj hospodárske výsledky najväčšieho producenta sladu na Slovensku spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne (HSS) za rok 2024.

Slovensko sa zaradilo medzi dôležitých hráčov na európskom trhu sladu, keďže podľa údajov z Eurostatu mu patrí piate miesto v produkcii za Francúzskom, Belgickom, Nemeckom a Holandskom. Naša krajina sa tiež etablovala aj ako jeden z desiatich najväčších svetových exportérov sladu, pričom až 80 % produkcie smeruje za hranice, najviac do Poľska.

Vysoký dopyt po slovenskom slade

Podľa informácii HSS až 40 % ich produkcie smerovalo práve do Poľska. Dopyt po slovenskom slade poháňa jeho vysoká kvalita, ktorá je výsledkom dlhoročnej tradície pestovania jačmeňa a skúseností slovenských sladovníkov.

„Každý slad, ktorý opustí našu sladovňu, prechádza prísnou kontrolou a spĺňa vysoké štandardy kvality,“ uviedol Tomáš Ševčík, manažér hurbanovskej sladovne. Kľúčovým faktorom úspechu je úzka spolupráca sladovne s domácimi pestovateľmi jačmeňa.

„Naším cieľom je vybudovať dlhodobé a úspešné partnerstvá s pestovateľmi. Pravidelne preto organizujeme školenia, poľné dni a podujatia, kde sa poľnohospodári dozvedia o najnovších pestovateľských postupoch a dôležitosti udržateľného poľnohospodárstva,“ zdôraznil Ševčík.

Jesenný výsev jarných odrôd

Doplnil, že vďaka podpore európskej poľnohospodárskej politiky a dlhodobej spolupráci s farmármi budujú silný a udržateľný potravinový reťazec, od zrnka jačmeňa až po pohár piva. V súčasnosti sa spoločnosť HSS snaží pokrývať približne 80 % ich spotreby zo slovenského trhu.

Spoločnosť HSS kladie dôraz aj na inovácie a udržateľný prístup, pričom zavádza nové technológie znižujúce emisie a spotrebu energie. Príkladom je zavedenie jesenného výsevu jarných odrôd sladovníckeho jačmeňa, ktorý zvyšuje odolnosť voči klimatickým zmenám.

Budúcnosť slovenského sladu tak vyzerá sľubne, s narastajúcim dopytom a dôrazom na miestnu produkciu. „Veríme, že slovenský slad bude aj naďalej patriť medzi špičku na európskom trhu,“ uzavrel Ševčík.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EurostatHeineken SlovenskoSlovenské združenie výrobcov piva a sladu