Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) od nového roka na tri mesiace pre vybrané odvetvia na 10 percent budú môcť využiť tisíce podnikateľov v gastrosektore na Slovensku.
Informuje o tom spoločnosť Dun & Bradstreet, podľa ktorej podnikanie v gastronómii v uplynulých troch rokoch prechádza náročným obdobím.
Po ochorení COVID-19 prišla energetická kríza. Reštauráciám, bistrám, kaviarňam a barom by tak mala pomôcť v budúcom roku do istej miery nedávno prijatá znížená sadzba DPH, ktorá začne platiť od januára 2023. Platná bude pre podniky, ktoré podávajú jedlo a nápoje a poskytujú obsluhu, či disponujú priestormi na konzumáciu či umývanie riadu.
Gastrosektor je výrazne sužovaný
Na Slovensku podniká 21 805 podnikateľských subjektov v reštauračnej oblasti, z toho 10 127 kapitálových spoločností a 11 678 živnostníkov.
Parlament schválil novelu o polovičnej DPH pre gastro sektor, vleky, lanovky a akvaparky
„Napriek prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších vstupov nútia podniky, na jednej strane, zvyšovať ceny, na druhej strane tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky,“ popisuje súčasný stav na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.
Rovnako negatívny bude aj budúci rok
Podľa dát za posledné tri roky zaniklo 2 885 subjektov, z čoho bolo 2 353 živnostníkov.
„Najviac subjektov – viac ako tretina zo všetkých – podľa našej analýzy zaniklo v minulom roku. Odhadujeme, že budúci rok bude pre gastropodniky rovnako negatívny, ako obdobie pandémie,“ uviedla Petra Štěpánová.
Slovensko vykázalo za rok 2020 historicky najlepší výber DPH, úspešnosť sa stále viac zvyšuje
Avšak v tomto roku na Slovensku vzniklo v gastronómií 710 nových živnostníkov a 508 firiem. Od roku 2020 je to v oboch rokoch najnižšie číslo.