Umelé sladidlá sa dnes používajú bežne, aj keď majú kratšiu históriu ako cukor. Prvým takýmto sladidlom bol sacharín, ktorý vlastne vznikol náhodou v roku 1879 vďaka chemikom Remsenovi a Fahlbergovi. Potom prišli na rad cyklamáty (1937), aspartam (1965) a ďalšie.
Viete všetko o chlebe? Tu je 5 zaujímavostí
Odvtedy ovládli trh a nachádzajú sa v čoraz väčšom množstve potravín. Napriek sporným otázkam, ktoré sa v súvislosti s prospešnosťou pre naše zdravie začínajú objavovať.
Cukrovka a sladidlá
Umelé sladidlá najčastejšie využívajú pacienti s diabetes. Objavuje sa však čoraz viac odborníkov, ktorí tvrdia, že zvýšený prísun umelých sladidiel vedie ku komplikáciám cukrovky a môže dôjsť k jej zhoršeniu.
Možná príčina bolestí hlavy a nespavosti
S užívaním syntetických sladidiel to určite netreba preháňať. Rozsiahli výskum, ktorý sa realizoval v USA, zaznamenal až 92 toxických príznakov zvýšenej konzumácie umelých sladidiel. Medzi najčastejšie patria bolesti hlavy, únava, závrate, depresie, slabosť, nespavosť a dokonca môžu oslabiť celý imunitný systém.
Hrozia kilá navyše
Tvrdia to mnohé vedecké štúdie, ktoré to zdôvodňujú nasledujúcim faktom. Umelé sladidlá v nás podporujú ešte vyššiu potrebu po cukroch. Ako je to možné? Jednoducho. Náš organizmus sa totiž nenechá len tak ľahko oklamať. Cukor je v tele potrebný. Ak ho nahradíme umelým sladidlom, po konzumácii sladkých potravín telo vyšle informáciu k spracovaniu cukru. Cukor však v organizme chýba, a tak mozog vysiela signály, ktoré spôsobia len ďalšiu chuť na sladké.
Ak už teda sladiť, voľte radšej prírodné sladidlá ako javorový sirup, med a podobne. Všade však platí zlatá stredná cesta.