Venezuelská cukráreň ponúka vyše 900 druhov zmrzlín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Na výber je vyše 900 príchutí Foto: Ilustračné foto, www.mlcygl.com

Maškrtné jazyky, ktoré radi experimentujú s netradičnými chuťami, by si na zoznam povinných zastávok mali pripísať cukráreň Coromoto vo venezuelskom meste Merida. Za pultom s dĺžkou niekoľkých metrov sa pravidelne tlačí dlhá rada zákazníkov – výber z takmer tisícky zmrzlinových príchutí dá zabrať aj tým najrozhodnejším. Cibuľová, hríbová, chilli i vínna zmrzlina často vzbudzujú otázniky v hlavách turistov. Keď sa na dlhom zozname menu presunú k zmrzline s príchuťou sardiniek v brandy či makarónmi so syrom, pochopia, že fantázii sa ani v ohraničenom svete chladnej letnej pochúťky medze nekladú.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

Nápad na otvorenie zmrzlinárne s netradičnými chuťami skrsol v hlave portugalského imigranta Manuela da Silva Oliveira. Ten najprv roky pracoval pre veľké zmrzlinové spoločnosti, až sa nakoniec naučil zlaté pravidlo biznisu. Všimol si, že know-how zmrzlinového priemyslu sa skrýva v neobjavených príchutiach. Aby svoje zistenie otestoval v praxi, rozhodol sa vyrobiť avokádovú zmrzlinu. Než sa mu podarilo docieliť dokonalú chuť, vyhodil vyše 50 kg nepodarenej zmrzliny. Jeho nová príchuť však zožala úspech a to Portugalčana povzbudilo, aby si otvoril vlastnú zmrzlináreň, v ktorej začal experimentovať s ďalšími príchuťami. V roku 1980 si otvoril Heladeriu Coromoto, kde si k obľúbenej avokádovej zmrzline dnes zákazníci môžu objednať aj zmrzlinu s príchuťou sladkej kukurice, fazúľ či manga.

Bez názvu
Foto: www.odditycentral.com
Oliveira postupne pridával ďalšie príchute, až sa jeho cukráreň zapísala do Guinnessovej knihy rekordov. Dnes ponúka vyše 900 príchutí, ktoré sa obmieňajú podľa rôznych sezón. Špecialitou cukrárne je Pabellon Criollo
Bez názvu
Foto: SITA/AP

zmrzlina, ktorá sa svojou chuťou snaží priblížiť k tradičnému venezuelskému jedlu z bravčoviny, ryže, banánov, syra a čiernej fazule. Oliveira sa pohral aj s názvami zmrzlín, a tak zákazníci môžu požiadať o „Prepáč, miláčik“, „Andské bozky“ či „Viagrovú nádej“. Tá posledná je vyrobená z medu a peľu a hoci v sebe pilulku nezahŕňa, sľubuje podobné výsledky, ako po užití modrého zázraku.

Dnes sa už Portugalčan objavuje v cukrárni len zriedkavo. Biznis vložil do rúk Joseho Ramireza, ktorý ovláda zloženie všetkých zmrzlín. Hoci on sám preferuje hlavne tradičné ovocné príchute, turisti údajne najradšej testujú zmrzline s príchuťou alkoholu a miešaných drinkov. Vodka s ananásovým džúsom, koňak či rum v kornútku zo zásob vždy zmiznú ako prvé.

www.oddditycentral.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať