BRATISLAVA 20. júla (WEBNOVINY) – Červené sladučké a šťavnaté čerešne patria k symbolom slovenského leta. Toto krásne ovocie zaraďujú odborníci na zoznam tých najzdravších potravín na svete, a to z mnohých dôvodov.
Majú málo kalórií, sú dobrým zdrojom draslíka, sú plné protizápalových, antioxidačných a protirakovinových zložiek, obsahujú kvercetín, kyselinu elagovú či perilyl alkohol. Ale poďme pekne po poriadku.
Malé veľké zázraky – kvercetín a kyselina elagová
Vedci zistili, že kvercetín má silné účinky proti rakovine. Vykazuje aj významnú protizápalovú aktivitu, vďaka čomu je aj dobrým liekom na alergiu a astmu.
Kyselina elagová, ktorá sa vyskytuje aj v červených malinách, má schopnosť potláčať rast nádorov zapríčinených pôsobením niektorých karcinogénov. Podľa niektorých výskumov má aj antivírusové a antibakteriálne účinky.
V boji proti nádorom pomáha aj perilyl alkohol
Mechanizmus pôsobenia tejto látky zatiaľ nie je celkom známy, no zdá sa, že môže potláčať rast nádorov. Pri vedecckých pokusoch zastavil rakovinu pankreasu, žalúdka, hrubého čreva, pokožky a pečene. V Cleveland Clinic Taussig Cancer Center v súčasnosti vykonávajú výskum, kde sa ženám s rakovinou prsníka podávajú veľké dávky perilyl alkoholu.
Aj čerešňová šťava má silu
Tajomstvom zdraviu prospešných účinkov čerešňovej šťavy sú antokyaníny. Je to vlastne farbivo, ktoré im dodáva červenú farbu. Antokyaníny hrajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní zápalu v tele a tiež významne znižujú riziko vzniku hrubého čreva. Podľa mnohých odborníkov tiež znižujú hladinu urátov v krvi a tým zmierňujú dnu. Takisto blokujú bolesť a znižujú riziko vzniku infarktu a mŕtvice.
Odložte si na zimu
Na dovážané čerešne si treba dávať veľký pozor. Predstavitelia Environmental Working Group zaradili v roku 2003 čerešne do zoznamu dvanástich najviac kontaminovaných potravín pesticídmi. Ak vám rastú v záhrade, máte šťastie, ak nie, stavte na lokálnych predajcov na trhu vo vašom meste či obci. Neváhajte do tohto prírodného lieku investovať a nakúpte si ich ho zálohy. Čerešne vložte do mrazničky a vychutnávajte si ich tak počas celého roka. Vaše telo sa vám za to odmení pevnejším zdravím.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)