Jej tvar, farba, konzistencia či frekvencia dokážu veľa napovedať o stave tráviaceho systému, hydratácie, výživy aj mikrobiómu. Lepšie ako ignorovať, je naučiť sa čítať signály svojho tela. Práve preto vznikla Bristolská škála stolice (Bristol Stool Chart) – medicínsky uznávaný nástroj, ktorý klasifikuje typy stolice do 7 skupín podľa ich vzhľadu. Bola vytvorená v roku 1997 na University of Bristol ako pomôcka pre hodnotenie črevnej motility a kvality trávenia. Používa sa v gastroenterológii, výžive a funkčnej medicíne. Každý typ stolice na stupnici koreluje s určitým stavom čriev.

Typy stolice a čo znamenajú podľa vedy
Typ 1 – kamienkovitá stolica (malé tvrdé guľky)
Diagnóza: Zápcha
Príčina: Pomalý prechod črevom, dehydratácia, nedostatok vlákniny
Riziká: Hemoroidy, análne trhliny, dysbióza
Odporúčanie: Zvyšiť príjem vody, rozpustnej vlákniny (ovsené vločky, chia, ľan, doplnky stravy), pohyb a zdravý tuk
Typ 2 – hrboľatá klobása
Diagnóza: Mierna zápcha
Príčina: Podobná ako pri type 1, ale už s mierne zmäkčenou štruktúrou
Odporúčanie: Pokračovať v hydratácii, zaradiť prebiotiká
Typ 3 – popraskaný valec
Diagnóza: Normálna stolica
Stav: Zdravá črevná funkcia
Odporúčanie: Udržiavať aktuálny životný štýl, podporiť mikrobiotu (fermentované potraviny, vláknina)
Typ 4 – hladká klobása (ideálny typ)
Diagnóza: Optimálna stolica
Príčina: Rovnováha medzi vodou, vlákninou, črevnou motilitou a mikrobiómom
Znamená: Tvoj črevný trakt funguje efektívne
Typ 5 – mäkké kúsky s ostrými okrajmi
Diagnóza: Hranične riedka stolica
Príčina: Stres, rýchle trávenie, intolerancia na potraviny (napr. laktóza, lepok)
Odporúčanie: Znížiť stres, identifikovať potravinové spúšťače, zaradiť prebiotiká a probiotiká a tráviace enzýmy
Typ 6 – kašovitá s rozstrapkanými okrajmi
Diagnóza: Hnačka
Príčina: Zápal čriev, infekcia, nadmerné kvasenie (SIBO), histamínová intolerancia
Riziká: Strata minerálov, dehydratácia, narušenie mikrobiómu
Odporúčanie: Vylúčiť infekciu, zaradiť prebiotiká a probiotiká, dodržiavať šetriacu stravu
Typ 7 – vodová stolica
Diagnóza: Ťažká hnačka
Príčina: Akútna infekcia, vírus, silné dráždenie čreva
Riziká: Dehydratácia, riziko elektrolytovej nerovnováhy
Odporúčanie: Rehydratácia (ORS roztok), čierne uhlie, zaradiť prebiotiká a probiotiká, návšteva lekára
Farba stolice tiež nie je náhodná
- Hnedá: Normálna, vďaka žlči a bilirubínu
- Zelená: Rýchly prechod črevom, chlorofyl, zelenina
- Žltá/mastná: Porucha trávenia tukov, celiakia
- Čierna: Môže signalizovať krvácanie z hornej časti GIT (nutné vyšetrenie)
- Červená: Hemoroidy alebo krvácanie (kontaktuj lekára)
- Bledá/sivá: Problém so žlčou alebo pečeňou
Stolicu ovplyvňuje:
- Strava (vláknina, tuky, fermenty)
- Stres a psychika
- Črevný mikrobióm
- Hydratácia
- Pohyb
- Hormóny (napr. v luteálnej fáze môže byť trávenie pomalšie)
- Lieky a doplnky výživy (napr. železo mení farbu aj konzistenciu)
Sledovanie stolice nie je nechutné. Je to forma preventívnej diagnostiky a spojenie so svojim telom.
- Typ 3–4: ideálny stav
- Typ 1–2: potrebuješ hydratáciu a vlákninu
- Typ 5–7: možno sa črevá ozývajú kvôli stresu, intolerancii alebo infekcii
Nauč sa „čítať“ svoje h*vno – a tvoje telo ti poďakuje.
Tento článok nie je autorským obsahom SITA.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.