Sagan trpel, ale tvrdí, že každý sa musel zabávať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fantastický Peter Sagan vyhral 11. etapu Tour de France
Súboj o triumf v 11. etape 103. ročníka Tour de France, ktorá merala 162,5 km a viedla z Carcassonne do Montpellieru, vyhral slovenský cyklista Peter Sagan. (13. júl 2016) Foto: SITA/AP

MONTPELLIER 13. júla (WebNoviny.sk) – Záverečné kilometre 11. etapy Tour de France priniesli málo vídané cyklistické divadlo s víťaznou koncovkou pre Petra Sagana. Slovenský rýchlik v službách tímu Tinkoff opäť ukázal svetu, že nikdy ho neprejde chuť na víťazstvá. V mierne zvlnenej etape z Carcassonne do Montpellieru, v ktorej cyklistom strpčoval život nepríjemný bočný vietor, prišiel rozhodujúci moment 12 km pred koncom. Vtedy zafungovala poľsko-slovenská spolupráca v Tinkoffe a Maciej Bodnar s Petrom Saganom sa rozhodli trhnúť pelotón, boriaci sa v tom čase s nepríjemným vetrom.

Keď to videl prvý muž celkovej klasifikácie Christopher Froome, vydal sa za nimi do háku a stiahol so sebou aj svojho domestika a krajana Gerainta Thomasa. Táto štvorica odjazdila záverečných 10 km nadoraz a v cieli si to rozdali zelený Sagan so žltým Froomom o víťazstvo. Krajší záver si oko fanúšika ani nemohlo želať, napokon lepší šprintér zvíťazil.

„Myslím si, že každý, kto sa dnes pozeral na záver etapy, sa musel zabávať. Ja som trpel, ale zároveň som si to aj užíval. Bolo to šialené a neuveriteľné, ale vôbec nie plánované. Myslíte si, že sa dá naplánovať únik s Froomom? Nie, to sa len jednoducho stane,“ vravel spokojne v cieli 11. etapy Peter Sagan.

Saganovi sa risk vyplatil

Tour de France sa v ôsmom najväčšom francúzskom meste Montpellieri zastavila už po tridsiaty druhý raz. V koncovkách etáp tam v minulosti triumfovali šprintérske esá ako Robbie McEwen, Mark Cavendish či André Greipel, teraz sa k nim pridal aj úradujúci majster sveta Sagan. „Nemôžem uveriť tomu, čo sa stalo. Bol to neskutočne náročný deň na jazdenie, ale vďaka mojím skvelým tímovým kolegom, ktorí sa neustále zdržiavali na čele pelotónu, som sa mohol pridať k Saganovi do úniku,“ uviedol Christopher Froome v jednej z prvých reakcií.

Obrazom: Najkrajšie momenty z 11. etapy Tour de France

Sagan podotkol, že keď sa 12 km pred cieľom rozhodol zaútočiť, uvedomoval si, že to nemusí vyjsť. V tom čase mal na čele bodovacej súťaže virtuálne náskok 40 bodov pred Markom Cavendishom, cieľovým triumfom pridal ďalších 50 bodov a už je tam, kde bol aj ostatné štyri roky – takmer neohrozene v zelenom. „Bol to improvizovaný únik a dal som do neho všetko. Ak by nás dostihli, nemohol by som v závere šprintovať a možno by som prišiel o zelený dres. Bol to risk,“ cituje Sagana špecializovaný portál Cyclingnews.

Froome mu kývol na súhlas

Z odborného pohľadu je veľmi málo pravdepodobné, aby sa v závere etapy, ktorá sa odohráva na zvlnenej rovine, zrodila príkladná spolupráca lídra celkového poradia s prvým mužom bodovacej súťaže. Froome so Saganom to však dokázali a právom im patrili najvyššie dve priečky v cieli. Kamera dokonca zachytila, ako v istom momente v úvode úniku Sagan pohľadom vyhľadal Frooma a ten mu kývnutím hlavou dal jasnú odpoveď, že ide s ním do toho.

„Mnohí sa nás pýtajú, prečo to Chris robí, či to potrebuje. Moja odpoveď je taká, že taktika byť aktívny a neustále niečo ukazovať je lepšia ako sa len viezť v žltom drese a kontrolovať priebeh pretekov,“ povedal šéf tímu Sky Dave Brailsford v rozhovore pre Eurosport.

Leví podiel na úspešnom rozbehu víťazného úniku mal Saganov tímový kolega Maciej Bodnar. Časovkový špecialista z Poľska stál pri Petrovi Saganovi už aj v tímoch Liquigas a Cannondale a aj teraz v Tinkoffe mu preukazuje neoceniteľné služby. Práve na jeho popud sa zrodil únik a v cieli potom z tretieho miesta dvíhal ruky na znak víťazstva Sagana aj skvelej tímovej taktiky.

„V závere fúkal silný vietor, viacerí cyklisti vtedy jazdili na hrane, preto som sa rozhodol zaútočiť. Peter Sagan mi skočil do háku, silná dvojica z tímu Sky tiež a už to bolo dobré. Ani som nevedel, aký máme náskok, ale šli sme naplno až do cieľa. Asi sme naštvali viacerých šprintérov, lebo sme im vyfúkli množstvo bodov,“ sprostredkoval prvú televíznu reakciu Maciej Bodnar.

Stúpanie na Mont Ventoux pre vietor skrátili

„Ten záverečný únik, to bola to myšlienka Macieja Bodnara s Petrom Saganom. Líder Tour de France Froome len využil situáciu a doskočil si k nim. Peter a Maciej ukázali neskutočnú silu. Výkon nikto neokecá, ten bol v ich podaní dnes neskutočný. Na tom sme sa zhodli všetci, ktorí sme si pozreli záver etapy v televízii v Poľsku,“ uviedol pre agentúru SITA športový riaditeľ tímu Tinkoff Ján Valach, ktorý aktuálne je na pretekoch Okolo Poľska.

Vo štvrtok čaká na cyklistov na Tour de France dlhoočakávaná etapa so záverečným stúpaním na ikonický kopec týchto pretekov Mont Ventoux. Z obáv pred silným vetrom však organizátori napokon skrátili záverečné stúpanie o 5,7 km a cieľ presunuli k Chalet Reynard, kde sú cesty viac chránené pred vetrom okolitými stromami. Predpoveď počasia hovorí, že rýchlosť vetra by tam vo štvrtok mohla dosiahnuť hranicu 100 km/h. „Bezpečnosť jazdcov je dôležitejšia,“ vyhlásil šéf Tour de France Christian Prudhomme. „Skrátili stúpanie na Mont Ventoux o 6 km? Pekné,“ zareagoval bezprostredne Peter Sagan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe André GreipelChristopher FroomeJán ValachMaciej BodnarMark CavendishPeter Sagan