V dnešnej dobe ľudia vyhadzujú veľké množstvo jedla. Jednou z príčin je aj jeho prebytok. Niekedy ho nakúpime toľko, že ho nestihneme zjesť a pokazí sa. Na druhej strane je však dôležité skladovanie. To by mohlo tomuto plytvaniu zabrániť. Pozrite sa, ako by sme mali správne skladovať potraviny, aby nám dlhšie vydržali. Stačí len ovládať pár trikov a zabránime zbytočne vyhodeným peniazom.
1. Cibuľa
Cibuľu by sme mali skladovať v nylonových pančuchách. Za každú jednu cibuľu treba urobiť uzol. Takto nám vydržia oveľa dlhšie, pretože sú vzdušne zabalené a netlačia sa na seba.
2. Zemiaky, cibuľa a jablká
Tieto tri potraviny by mali byť vždy oddelene. Ich spoločné skladovanie znižuje ich životnosť. Zemiaky by mali byť uložené v tme, kde sa netvoria baktérie
3. Bobule
Ak si kúpite čerstvé lesné plody, namočte ich do vody. Ale nie do obyčajnej. Voda musí byť zmiešaná s octom v pomere 10:1. Po 5 minútach ich vyberte z vody a nechajte voľne vyschnúť. Zabijete tak drobné mikroorganizmy a ovocie vám dlhšie vydrží.
4. Med
Med udržujte v dobre utesnenom pohári. Dôležité je, aby bol na chladnom mieste. V skutočnosti je med považovaný za najviac trvanlivú potravinu vôbec.
5. Vajcia
Vajcia môžu byť aj zmrazené. Stačí ich dať do zásobníka ľadu. Každú kocku trochu osoľte a jednoducho použite, kedy budete potrebovať.
6. Bylinky
Bylinky nasekajte na drobno a zmiešajte s olivovým olejom. Takto ich nalejte napríklad do zásobníka ľadu. Jednoducho si ich vyberiete keď budete potrebovať.
7. Banány
Potravinárskou fóliou obviažte konce banánov. Vďaka tomu vám zhnednú oveľa neskôr.
8. Zeler, či brokolica
Táto zelenina vydrží omnoho dlhšie čerstvá, ak ju zabalíte do alobalu a vložíte do chladničky.
9. Šalát
Šalát vám vydrží dlhšie, ak medzi jeho listy vložíte papierové (kuchynské) utierky. Tie absorbujú nadmernú vlhkosť.
10. Jablká
Jablká sú veľmi trvanlivé. V chladničke by mali vydržať až 6 mesiacov. Dávajte len pozor, aby medzi nimi nebol zhnitý kus. Ak ho nájdete, hneď ho vyhoďte, aby nezhnili aj ostatné jablká.
11. Tvaroh
Tvaroh vydrží dvakrát tak dlho, keď ho uložíte do chladničky hore nohami.
12. Ananás
Odstráňte korunku a umiestnite ananás hore nohami. Tak bude ešte chutnejší.
13. Jarná cibuľka
Dajte ju do vody. Ak ju budete potrebovať, bude svieža a čerstvá.
14. Torta
Keď odkrojíte z torty a odložíte ju do chladničky, začne schnúť. Ale vďaka bielemu chlebu sa to už nestane. Špáradlom pripevnite kus chleba na odkrojenú časť torty a bude stále chutná.