Šéf OSN ocenil prístup Angely Merkelovej k migračnej kríze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Merkelova
Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: SITA/AP

Berlín 8. marca (WebNoviny.sk) – Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa dnes vyjadril pochvalne o úlohe nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v utečeneckej kríze, ktorá vlani zasiahla Európu, a vyzval ostatných Európanov, aby urobili viac pre zvládnutie tohto problému. Urobil tak po stretnutí s Merkelovou v Berlíne, o ktorom informuje agentúra DPA.

„Je skutočným hlasom morálky – nielen v Európe, ale vo svete celkovo,“ povedal šéf OSN o nemeckej líderke. Tá podľa neho v prístupe k migrantom preukázala svoje vodcovské schopnosti, keď si namiesto jednoduchej vybrala tú správnu cestu.

„Spolková kancelárka prejavila veľký súcit a snažila sa nájsť ten správny prístup k tejto výzve,“ pochválil Pan svoju hostiteľku.

Šéf OSN v Berlíne vyjadril presvedčenie, že Európa je „kontinentom, kde sa dá urobiť viac“, pričom podľa neho nemôže ísť len o peniaze. „Ide tu o viac: Ide tu o ľudskosť, o úctu k ľudským právam,“ doplnil k téme migračnej krízy.

Pan v tejto súvislosti povedal, že je znepokojený čoraz prísnejšou azylovou politikou, rozmáhajúcou sa protiutečeneckou rétorikou a útokmi na migrantov v Európe. „Krajne pravicové a nacionalistické politické strany roznecujú túto situáciu, keď potrebujeme hľadať riešenia, harmonické riešenia založené na spoločnej zodpovednosti,“ cituje jeho slová agentúra AP.

Šéf svetovej organizácie poukázal na zámer usporiadať 19. septembra v New Yorku summit OSN venovaný utečeneckej kríze a vyzval „všetkých šéfov štátov a vlád, aby preukázali zodpovednosť“ vo vzťahu k medzinárodnému právu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováPan Ki-mun
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov