Do Rumunska dorazila skupina prvých 15 migrantov z Grécka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

Bukurešť 3. marca (WebNoviny.sk) – Prvá skupina migrantov, ktorých sa Rumunsko zaviazalo prijať z Talianska a Grécka v rámci systému prerozdeľovania, dorazila dnes do Bukurešti. Informovali o tom tamojšie médiá.

Podľa informácií spravodajskej televízie Digi24 15 migrantov pricestovalo riadnou linkou z Atén a po kontrole osobných dokumentov zamierili v mikrobuse do záchytného centra v Galati na východe krajiny.

Rumunsko prijme v priebehu marca z Grécka 135 a z Talianska 160 migrantov, uviedol nedávno šéf tamojšieho migračného úradu Viorel Vasile.

Bukurešť neodmieta prijatie migrantov na báze dobrovoľnosti, je však proti zavedeniu záväzných kvót, podľa ktorých by na Rumunsko už v prvom kole pripadlo viac ako 6000 žiadateľov o azyl.

Rumunsko disponuje podľa oficiálnych zdrojov šiestimi záchytnými centrami s kapacitou 950 miest, ktoré sú aktuálne vyťažené na 11 percent. Ráta sa so zriadením ďalších podobných zariadení, čo sa však u obyvateľov nestretáva práve s pozitívnymi reakciami.

Rezort vnútra sa tak musel napríklad vzdať zámeru zriadiť utečenecký tábor pri rumunsko-maďarských hraniciach, konkrétne v Tašnade preslávenom hlavne termálnou vodou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia