BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Svetová zdravotnícka organizácia identifikovala alkohol ako tretiu najčastejšiu príčinu úmrtia po karcinogénnych a kardiovaskulárnych ochoreniach.
Slovensko ako krajina má v tomto smere neradostnú štatistiku: zatiaľ čo podľa odhadov je asi 17-tisíc ľudí závislých od nelegálnych psychoaktívnych látok, v prípade alkoholu 5-7% z celkovej populácie spĺňa diagnostické znaky alkoholovej závislosti, čo predstavuje v slovenskom meradle cca 250 až 300 – tisíc ľudí). 10% slovenských žien a 20% mužov prevyšuje primeranú dennú dávku alkoholu v priemere o 30-60% a teda užívajú alkohol sebapoškodzujúcim spôsobom.
Primeraná denná alkoholická dávka
Predstava všeobecnej abstinencie v spoločnosti je nereálna. Preto je na mieste otázka, čo je teda primeraná dávka alkoholu denne? Odborníci a lekári sa zhodujú v tom, že je to jedno malé pivo denne ( 300-350ml), resp. 1,5 dcl vína alebo pohárik tvrdého alkoholu, resp. každý druhý deň.
Alkohol – zabijak nielen mozgových buniek
Pri nadmernom používaní alkoholu hrozí celá škála ochorení, ako cirhóza pečene, rakovina pankreasu, hrtana, užien rakovina prsníka, kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, polypy hrubého čreva a v neposlednom rade odumieranie mozgových buniek, častá je aj alkoholom spôsobená demencia.
Vyvíjajúci sa organizmus a psychika detí a mladistvých sú obzvlášť zraniteľné a aj samotná závislosť sa rozvinie veľmi rýchlo. U dospelých tento proces vzniku alkoholovej závislosti môže trvať roky až desaťročia, u mladistvých v extrémnych prípadoch len niekoľko mesiacov.
´Kultivované pitie´
V Prešove sa pod záštitou Primátora mesta Pavla Hagyariho konal seminár na tému prevencie zneužívania alkoholu u mladistvých.
Odborníci z radu psychológov, sociálnych pracovníkov a street workerov spolu so zástupcami miestnej štátnej správy, samosprávy a neziskových organizácií diskutovali o štatistike zneužívania alkoholových nápojov mladistvými na Slovensku, prevencii a vplyve rodiny a školy na tento negatívny jav.
„Alkoholový problém je zlyhanie spoločnosti. My ako spoločnosť stále nevieme tento problém efektívne riešiť. Napríklad prevencia na základných školách sa u nás oneskorila o jednu generáciu. V posledných rokoch došlo k pozitívnemu posunu, efektívne sú stratégie zamerané na „kultivované“ pitie a znižovanie negatívnych dôsledkov a škôd. Príkladom sú aj korektné a veľkorysé kampane z prostredia alkoholického priemyslu a ochota investovať do kampaní, ktorých cieľom je aby si ľudia produktmi týchto spoločností neublížili“, povedal na margo problému popredný slovenský odborník na prevenciu Mgr. Rastislav Šenkirik z Protidrogového centra Petržalka.
Cesta k alkoholu
Ako uviedla klinická psychologička Barbora Kuchárová z neziskovej organizácie OZ Prima, „Veľakrát cesta k alkoholu je posttraumatickým riešením straty alebo hyperkompenzačným obdobím, keď ľudia prekonajú nejakú záťažovú situáciu v živote, ako rozvod, rozchod, odchod blízkej osoby, koniec pracovnej alebo športovej kariéry. Ak toto pretrvá viac ako šesť mesiacov, môže stav hraničiť so závislosťou“. Zároveň poukázala na komplexnosť podmienok stanovenia závislosti a jej šiestich znakov: craving (chuť opakovať), zvyšovanie frekvencie a intenzity, sebaokúzlenie ( koľko vládzeme vypiť), princíp lievika (zúženie potrieb, záujmov, potrieb, okruhu priateľov), sebapoškodenie a narušenie vlastných primárnych potrieb).
Zodpovedné pitie
O svojich skúsenostiach z práce sociálneho pracovníka a street workera z bratislavského Pentagonu porozprával Adam Janda z OZ Prima.
Seminár organizovala spoločnosť Pivovary Topvar, finančne ho takisto podporil BECEP z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.
„Je prioritou našej spoločnosti venovať sa témam zodpovedného pitia a prevencie pred zneužívaním alkoholu. Zároveň je našou ambíciou byť jednotkou na trhu v týchto aktivitách. Takýmito konkrétnymi projektmi demonštrujeme aktívny záujem podieľať sa na prevencii a riešení tohto vážneho spoločenského problému. S OZ Prima a BECEP-om spolupracujeme už piaty rok. Prešov sme si vybrali ako pilot nového trojročného projektu k alkoholovej prevencii, aj vzhľadom na polohu nášho pivovaru vo Veľkom Šariši a v rámci podpory miestnej komunity,“ povedala Miriam Šramová, manažérka korporátnych vzťahov spoločnosti Pivovary Topvar.
Spoločnosť sa dlhodobo a koncepčne venuje problematike alkoholovej prevencie. Je autorom projektu alkoholového počítadla promile info, ktoré tohto roku povýšila na úroveň iPhone a androidovej aplikácie.
Viac info na: www.promileinfo.sk