BRATISLAVA 25. februára (WEBNOVINY) – Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) navrhuje predaj potravín po uplynutí minimálnej trvanlivosti. Informovali o tom v utorok na tlačovej besede podpredseda SaS Ľubomír Galko a poslankyňa NR SR za SaS Lucia Nicholsonová.
Vyhadzujú sa milióny ton potravín
Zabezpečiť by to mala novela zákona o potravinách, ktorú plánujú predložiť na najbližšiu schôdzu parlamentu. „Sme presvedčení, že nami predložený návrh pomôže podnikateľom, ako aj spotrebiteľom,“ podotkol Galko s tým, že dnes musia podnikatelia likvidovať potraviny, ktoré je naďalej možné konzumovať.
Cieľom novely je podľa zástupcov SaS znížiť mieru plytvania prírodnými zdrojmi a zvýšiť dostupnosť potravín pre osoby, ktoré sú vo finančnej núdzi. Z údajov Európskej komisie (EK), o ktorých informoval Galko, vyplynulo, že obyvatelia EÚ ročne vyhodia takmer 89 mil. ton potravín, ktoré nespotrebujú. „Na jedného obyvateľa tak pripadá asi 179 kilogramov vyhodených potravín, pričom dve tretiny týchto potravín sú stále požívateľné,“ konštatoval Galko s tým, že do roku 2020 by sa množstvo vyhodených potravín mohlo zvýšiť o 40 % na 126 mil. ton ročne.
Systém funguje v zahraničí
Ako Galko ubezpečil, minimálna trvanlivosť je časový údaj, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti, a teda prekročenie tohto dátumu neznamená zdravotné riziko. „Očakávame, že to podporia všetci naši kolegovia v parlamente,“ povedala Nicholsonová.
Podľa spomínanej novely by malo ísť o suchšie druhy ako sú strukoviny, ryža, cestoviny. „Za ich zdravotnú nezávadnosť budú zodpovedať predajcovia,“ podotkol Galko. Zároveň zdôraznil, že predaj potravín po uplynutí minimálnej lehoty trvanlivosti je povolený napríklad v Českej republike, Nemecku a Rakúsku. „Tento systém tam výborne funguje a z legislatívy týchto krajín sme čerpali aj my,“ uzavrel.