BRATISLAVA 10. júna (WBN/PR) –
Prípravy na druhý ročník Bratislava Food Fest sú v plnom prúde. V čom bude tento ročník podľa Vás lepší / iný ako ten minulý?
Medická záhrada je ako stvorená pre Bratislava Food Fest, je v centre mesta a je veľmi dobre dostupná pre všetkých.
Prezradíte nejaké dobroty, ktoré budete variť a ktoré by návštevníci v Medickej záhrade určite mali ochutnať?
Budú to tri rôzne druhy jedál a ešte „shooter“ vyrobený z pyré indického manga, jogurtu a „cardamom“ prášku. Je to najlepší osviežujúci drink pre horúce letné dni počas festivalu. Pripravím tradičné recepty z Thajska, Malajzie a Singapuru – mierne pikantné chute, ktoré dobre padnú určite všetkým návštevníkom okrem detí, ktoré by pikantné jedlá nemali jesť.
Aké sú trendy v tohtoročnej gastronómii?
Moderná kuchyňa je veľkým trendom súčasnosti a tiež Fusion cuisine (nový spôsob prípravy jedál). Absolútne najlepším je koncept kuchyne, v ktorej môžete kombinovať množstvo ázijských a európskych ingrediencií. Špecializovaní kuchári pripravujú zvláštne kombinované recepty a je to, takpovediac, umelecké dielo. Povedal by som, že jedno z mojich najobľúbenejších umení.
Vaše najobľúbenejšie jedlo?
Úplne všetko z maminej kuchyne. To je to najlepšie, čo som kedy jedol.
Čo by ste nikdy nezjedli?
Bravčové. Nie je to kvôli náboženstvu, jednoducho mi to nechutí.
Isto ste ochutnali rôzne zvláštne (cudzokrajné, netypické) jedlá. Spomeniete si na také, ktorého kombinácia, chuť,… Vás prekvapila?
Samozrejme. Počas školských prázdnin som zvykol chodiť kempovať s priateľmi a raz sme si urobili barbeque s grilovaným netopierom. Bolo to veľmi jednoduché na prípravu – iba sme ho očistili od kože, osolili a položili na gril. Veľa mäsa z neho nezostalo, skôr to boli chrumkavé kostičky, ale chutilo to ako chrumkavé kuracie krídelká. Ochutnal som aj červené a čierne mravce. Majú sladkastú chuť. A, samozrejme, žaby. Chutia výborne, keď ich viete správne pripraviť.
Aj tento rok budeme pokračovať s Life Cooking Arénou – ktorých kuchárov sa podľa Vás oplatí vidieť v tejto kuchárskej šou?
Mojim obľúbencom z minulého ročníka je šéfkuchár spoločnosti Metro a jeho úžasná prezentácia molekulárnej kuchyne. A, samozrejme, príďte sa pozrieť aj na mňa .
Ako sa cítite v takej kuchárskej šou, akou je Life Cooking Aréna? Čo budete na javisku pre divákov variť?
Na začiatku mám vždy trému a je to trochu aj stres, ale keď už prídem na pódium a držím v rukách kuchárske náradie, všetko to opadne a som opäť kuchárom. Tentokrát budem pripravovať recept „Crazy Fusion“ – kombinácia bôčiku, filety z tuniaka a jablka. Znie to zvláštne, ale zaručujem vám krásny umelecký zážitok z prípravy, prezentácie a tiež z chute tohto netradičného jedla.
Na ktorú časť BFF sa najviac tešíte?
Veľmi sa teším na množstvo návštevníkov, nielen Slovákov, ale aj tých, ktorí sem prídu z Rakúska, či Maďarska. Teším sa aj na súťaže o najchutnejšie jedlá a živé koncerty.
Prečo sa zúčastňujete 2. ročníka BFF? Čo Vás na BFF teší?
Je to zábava, rád sa stretnem s ľuďmi a okrem iného je Bratislava Food Fest skvelá možnosť predviesť kuchárske schopnosti publiku a zároveň tým spropagujem aj môj domovský hotel a reštauráciu (Crowne Plaza – Fusion restaurant).
Poznáte takéto festivaly aj zo sveta, Vyrovná sa im BFF? V čom?
Podľa môjho názoru je BFF novinka v Bratislave a je čas ukázať verejnosti takýto typ festivalu a podeliť sa s ľuďmi o gastronomické umenie a rôzne kuchyne. Festival ponúka návštevníkom mnoho gastronomických možností. Bol som na Food festivale v Singapure a v Malajzii, kde boli obrovské možnosti, rôznorodé kuchyne a tiež rozliční návštevníci. Dúfam, že podobne to bude čoskoro aj na Slovensku, keďže sme svedkami toho, ako tu úžasne rastú a prekvitajú kvalitné reštaurácie a hotely.
Varenie je váš život. Čo radi robíte, keď práve nevaríte?
Zbláznil by som sa. Varím totiž hrozne rád.
Zhovárala sa Lucia Kulihová, PR manažér Eastfield, a.s.