Rezort obrany chce obstarať jedlo pre vojakov bez kuchyne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojaci
Vojaci leteckej základne Zmiešaného krídla Sliač. Foto: SITA/Karol Slezáček

BRATISLAVA 5. augusta (WEBNOVINY) – Rezort obrany pripravuje väčšie verejné obstarávanie na stravovacie služby, prenájom stravovacieho zariadenia a dovoz pripravenej stravy pre šesť vojenských útvarov, ktoré nemajú vlastnú kuchyňu.

Tieto služby chcú zabezpečiť na štyri roky, rezort počíta s maximálnou hodnotou zákazky 3,7 milióna eur.

„Takýmto spôsobom sa v týchto útvaroch zabezpečovalo stravovanie aj v minulosti. Nejde preto o nič nové, sú to vojenské útvary, ktorým sa v tomto roku končia rámcové dohody na zabezpečenie stravovania. Tieto útvary nemajú v prevádzke vlastnú vojenskú kuchyňu,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Stravovacie služby chcú obstarať formou prenájmu vojenského stravovacieho zariadenia pre vojenský útvar Zvolen, Sliač, Ružomberok, Prešov. Stravovacie služby formou dovozu pripravenej stravy majú byť pre Vojenský útvar Nitra – odlúčená časť Viničné a Vojenský útvar Zvolen – odlúčená časť Ožďany.

Rezort obrany hovorí, že v záujme čo najefektívnejšieho vynakladania rozpočtových prostriedkov je v platných interných normách zakotvená zásada, že pri zabezpečovaní stravovania pre profesionálnych vojakov a zamestnancov rezortu je nutné v prvom rade využívať kapacity vojenských stravovacích zariadení v posádke. Táto forma stravovania sa označuje ako základná a prostredníctvom nej sa uskutočňuje stravovanie v sieti vojenských kuchýň a kuchýň mužstva, nezávisle od toho, či sú prevádzkované vo vlastnej réžii alebo sú scivilnené.

Vedľajšími formami stravovania zabezpečujú stravovanie pre profesionálnych vojakov a zamestnancov v tých prípadoch, keď im ho nie je možné zabezpečiť niektorou zo základných foriem stravovania. „Vedľajšie formy stravovania sa uskutočňujú buď priamym zmluvným zabezpečením stravovania v stravovacích zariadeniach iných zamestnávateľov (závodné jedálne, súkromní prevádzkovatelia stravovacích zariadení) alebo sprostredkovateľskou formou v sieti reštauračných zariadení prostredníctvom stravovacích poukážok (gastrolístkov),“ vysvetlila Balleková.

Z vedľajších foriem stravovania MO SR a OS SR uprednostňuje priamu zmluvnú formu stravovania pred sprostredkovateľskou. Takto zabezpečujú stravovanie v útvaroch a zariadeniach, ktoré sú dislokované v mestách a v ktorých blízkosti sa nachádza vhodné civilné zariadenie účelového stravovania alebo reštauračného stravovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky