BRATISLAVA 23. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenská republika zaostáva v hrubej potravinárskej produkcii, neustále sa jej zvyšuje negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinami, má nízky podiel domácich výrobkov na pultoch maloobchodov a prepadá sa v rebríčkoch ekonomickej stability.
Odvetvie slovenského potravinárstva je navyše dlhodobo finančne podvyživené, dokazovať to má rok 2017, v ktorom nebol poskytnutý ani jeden investičný stimul pre potravinársky priemysel.
Uviedla to v správe o stave slovenského potravinárstva, predloženej na jej valnom zhromaždení minulý týždeň, Potravinárska komora Slovenska (PKS). Na valnom zhromaždení si potravinári zároveň opätovne zvolili za prezidenta komory Daniela Poturnaya.
Znížený dopad na životné prostredie
„Na zlú situáciu v slovenskom potravinárskom priemysle upozorňujeme už niekoľko rokov. Vo všetkých ukazovateľoch sa potravinársky priemysel prepadá. Táto situácia je neudržateľná. Musíme zatiahnuť za ručnú brzdu a prijať razantné kroky na zlepšenie postavenia potravinárov. Posledná vec, ktorú by sme chceli robiť, je neustále len upozorňovať na problémy a každý rok konštatovať ešte väčší úpadok nášho priemyslu,“ uviedol k situácii prezident PKS Daniel Poturnay.
Slovensko stúplo v rebríčku bezpečnosti potravín, za krajinami Vyšehradskej štvorky však zaostáva
Potravinárska komora Slovenska (PKS) na základe správy predstavila na valnom zhromaždení svoju víziu do roku 2030 na zlepšenie situácie. Podľa nej má byť slovenské potravinárstvo moderné a konkurencieschopné odvetvie prinášajúce zdravé a inovatívne výrobky, so zníženým dopadom na životné prostredie.
K naplneniu tejto vízie je podľa PKS potrebné na Slovensku zvýšiť potravinársku produkciu, aktívne zavádzať inovácie a výsledky výskumu do praxe a neustále zlepšovať podnikateľské prostredie.
Nové postupy a inovácie výrobkov
PKS chce na zlepšenie situácie aj zintenzívniť svoju činnosť a plánuje väčšiu angažovanosť svojich členov. V rámci svojho fungovania zavádza viaceré zmeny, ktoré majú za cieľ posunúť celý slovenský potravinársky priemysel do 21. storočia. Cez väčšiu angažovanosť členov chce zabezpečiť posun v oblastiach, ktoré môžu ako potravinárske podniky priamo ovplyvniť.
Má ísť najmä o zavádzanie nových postupov, inováciu výrobkov, aktívnu spoluprácu s akademickou obcou a propagačné aktivity potravinárskeho priemyslu v rámci SR a EÚ.
Väčšina Slovákov porovnáva pred nákupom ceny produktov, potraviny však nie sú v Top 3
Komora zároveň plánuje pokračovať vo svojich projektoch zisťovania podielu vystavenia slovenských výrobkov na pultoch obchodov a podielu vystavenia privátnych značiek na pultoch v maloobchode, v interaktívnom kurze zdravého životného štýlu pre žiakov 5. ročníka základných škôl Hravo ži zdravo alebo v snahe o kultiváciu dodávateľsko-odberateľských vzťahov prostredníctvom Iniciatívy pre férový obchod.
Očakávania spotrebiteľa a jeho návyky
„S nástupom nových technológií sa menia aj očakávania spotrebiteľa a jeho návyky a všetky tieto zmeny sa týkajú aj potravinárskeho priemyslu. Chceme ukázať, že naše odvetvie nie je označované vládou SR ako strategické náhodou. Chceme ho ďalej rozvíjať a ukázať, že dokážeme držať krok s rozvinutými krajinami,“ dodal Daniel Poturnay.
Potravinárska komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 52 členov, z ktorých 7 sú kolektívni členovia.
Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.