Označovanie pôvodu hydinového mäsa sa od apríla sprísni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maso
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) – Od začiatku apríla tohto roka sa zavádzajú nové, prísnejšie pravidlá označovania pôvodu hydinového mäsa. Na tlačovej besede o tom informoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Etiketa určí krajinu pôvodu mäsa

Etiketa na predávanom hydinovom mäse bude musieť podľa neho obsahovať informáciu o krajine, v ktorej sa hydina chovala, ako aj o krajine, v ktorej bola hydina zabitá. Ak bolo hydinové mäso získané zo zvierat, ktoré boli narodené, chované a zabité v rovnakom štáte, môže sa deklarovať len krajina pôvodu mäsa.

V súčasnosti pritom stačí na hydinovom mäse uviesť len jeho výrobcu. Nové pravidlá, ktoré sa budú vzťahovať na tovar vyrobený od začiatku apríla, vyplývajú z nariadenia Európskej komisie. Prísnejšie predpisy na označovanie pôvodu hydinového mäsa vníma ÚHS a jej členovia veľmi pozitívne, keďže uľahčia spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej hydinové mäso pochádza.

„Umožnia tak spotrebiteľom pri nákupe jednoduchšie a prehľadnejšie sa orientovať v ponuke mäsa,“ tvrdí Molnár. Podľa neho je to jedna z ciest, ako zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska v oblasti hydinového mäsa.

Nové podmienky zvýšia lokálpatriotizmus

„Pomôže to určite aj k zvýšeniu lokálpatriotizmu domácich spotrebiteľov,“ povedal šéf únie hydinárov. Ako dodal, v súčasnosti tvorí podiel domáceho hydinového mäsa na slovenskom trhu približne len 50 percent. Podľa Molnára to súvisí aj s tým, že v súčasnosti je pre spotrebiteľa ťažké zistiť, odkiaľ hydinové mäso pochádza.

Slovenským spracovateľom hydiny so zmenou označovania hydinového mäsa nevznikajú žiadne dodatočné náklady, keďže používajú výlučne slovenskú hydinu chovanú a zabitú na Slovensku.

„Jeden riadok, ktorý je potrebný uviesť na etiketu navyše, bude rádovo stáť niekoľko desatín centu,“ skonštatoval Molnár. Rovnaké pravidlá pre označovanie pôvodu sa budú od apríla vzťahovať aj na mäso zo svíň, oviec a kôz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať