Zastropovanie cien pri vybraných potravinách môže byť podľa slovenských potravinárov diskutabilné aj z pohľadu možného porušenia pravidiel hospodárskej súťaže.
Vo svete je nedostatok zeleniny, svetoví producenti obmedzujú jej vývoz a jej cena rastie. Cibuľová kríza zvýšila záujem o túto plodinu aj na Slovensku, čo potvrdzujú aj samotní pestovatelia.
Kombinácia degresivity a zastropovania priamych platieb a nízkej úrovne dobrovoľne viazaných platieb tak, ako je navrhovaná v SPP po roku 2020, môže podľa slovenských farmárov ešte viac prehĺbiť krízu v agrosektore SR.
Premiér SR Peter Pellegrini spolu s ministerkou pôdohospodárstva SR Gabrielou Matečnou prisľúbili podľa Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv pomoc pre agrosektor na rok 2019 vo výške 70 až 100 miliónov eur.
Európska komisia dala tri druhy neonikotinoidov na listinu zakázaných chemických látok koncom apríla a poľnohospodári začnú cukrovú repu bez neonikotinoidov siať už od budúceho roku.
Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov ešte v pondelok oznámil, že viaceré pekárne na Slovensku nie sú ďalej ochotné vyrábať pekárenské výrobky počas sviatkov pre neprimerané odbytové ceny.
„Pokiaľ chce štát spolu s potravinármi zlepšiť stravovacie návyky detí a pozitívne ovplyvniť vývoj ich organizmu, musí tak robiť roky a kontinuálne,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
V roku 2021 zaplatili mliekarne za nákup surového kravského mlieka viac ako 269 mil. eur, minulý rok to bolo už 358 mil. eur. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) apeluje na kupovanie slovenských výrobkov.
Paradoxne práve terajší pozemkového fondu šafárenie v tejto štátnej inštitúcii odsudzoval. Dnes ho zástupcovia zamestnancov kritizujú za rodinkárstvo, vytváranie umelých pracovných miest a netransparentné nakladanie so mzdovými prostriedkami.