BRATISLAVA 18. augusta (WBN/PR) – Prvý školský deň je ideálna chvíľa osviežiť jedálniček svojich ratolestí i celej rodiny. So zdravšími raňajkami sa totiž i školské alebo pracovné povinnosti zvládajú omnoho ľahšie. Skúste preto namiesto vysmážaných chlebov vo vajci, rožkov so salámou či inej slovenskej klasiky pripraviť svojim najbližším chutné raňajkové kaše. Práve takéto raňajky sú nabité zdravými sacharidmi a vlákninami. Preto nabudia a naplnia energiou na celý deň. Neviete ako na to? Nechajte sa inšpirovať blogom Hravo a zdravo, ktorý pripravuje Miška Králiková v spolupráci s Tescom.
Pšenová kaša s orieškami a javorovým sirupom
Ingrediencie: 1 šálka pšena, 3 – 4 šálky mlieka (možno použiť aj rastlinné – mandľové, kokosové), lyžica masla, štipka soli, javorový sirup, zmes orechov a semiačok, banán.
Postup: Pšeno prepláchneme vriacou vodou dvakrát až trikrát. Scedíme. Dáme do hrnca s mliekom, štipkou soli a kúskom masla. Varíme 15 minút, občas miešame. Potom zakryjeme a necháme ešte dôjsť asi 15 minút. Hotovú kašu dáme na tanier. Polejeme javorovým sirupom, pridáme nakrájaný banán a posypeme nasekanými orechmi a semiačkami.
Pohánková kaša s makom a ovocím
Ingrediencie: 1 hrnček pohánkových vločiek, 2 hrnčeky mlieka, pol hrnčeka mletého maku, slivky alebo višne, škorica, vlašské orechy
Postup: Do vriaceho mlieka nasypte pohánku a varte do mierneho zhustnutia. Pridajte mak, škoricu a orechy a odstavte zo sporáka. Podávajte teplé alebo studené, poliate medom, s čerstvými slivkami alebo višňami.
Ryžová kaša s vanilkou a marhuľami
Ingrediencie: 2 hrnčeky uvarenej ryže (môže byť od včera ale nie slaná), 1 hrnček mlieka (môžete použiť aj rastlinné – mandľové či kokosové), 1 vanilkový cukor alebo vanilkový struk, kôra z 1 citróna, 1 lyžica hnedého cukru, 1 hrnček nakrájaných marhúľ alebo broskýň, nasekané mandle.
Postup: Pridajte ryžu do mlieka s vanilkou, citrónovou kôrou a cukrom a nechajte pomaly variť 10 minút. Nechajte chvíľku vychladnúť alebo nalejte do misiek a odložte do chladničky. (Ak ju pripravujete večer vopred). Pred podávaním pridajte kúsky marhúľ, nasekané orechy a polejte javorovým sirupom alebo medom.
Viac tipov, rád a receptov, nie len o grilovaní, nájdete na blogu Mišky Králikovej na