BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Slovenská republika a Nemecká spolková republika vytvoria pracovnú komisiu, ktorej cieľom bude zosúladiť názory jednotlivých strán v otázke reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. V utorok to na spoločnej tlačovej konferencii pri príležitosti oficiálnej návštevy nemeckej ministerky pre potravinárstvo, poľnohospodárstvo a ochranu spotrebiteľa Ilse Aigner uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon.
„Zhodli sme sa, že spoločná poľnohospodárska politika má byť zreformovaná, ale má isť o skutočnú reformu. Taktiež sme sa zhodli na zachovaní dvojpilierového systému a potrebe urobiť krok na vyrovnávanie rozdielov medzi starými a novými členskými krajinami, aby ten rozdiel v konkurencieschopnosti nebol taký veľký,“ povedal Simon. Spolková ministerka potvrdila jeho slová a dodala, že s ministrom Simonom našli zhodu aj v otázke priamych platieb viazaných na plochu a v otázke podpory menej rozvinutých oblastí a posilňovania ich konkurencieschopnosti. „Sme si vedomí, že sme na začiatku procesu približovania starých a nových členských krajín EÚ, akým spôsobom k tomu priblíženiu dôjde, treba ešte diskutovať a to bude úloha pre odbornú komisiu,“ uviedla Aigner. Ako dodala, Nemecko je pripravené k istému vyrovnaniu týchto rozdielov. „Od roku 2013 v Nemecku nebude viac platiť historický princíp pri doplatkoch a podporujeme financovanie v tom zmysle, aby krajiny dostávali peniaze podľa obrábanej plochy,“ doplnila Aigner.
Ministri sa taktiež venovali nedávnemu problému s dioxínom, ktorého zvýšená hladina sa zistila vo vajciach, hydinovom a bravčovom mäse z Nemecka. Ilse Aigner citovala zo správy Spolkového inštitútu pre hodnotenie rizík, podľa ktorej by ani konzumácie vajec a bravčového mäsa z posledných mesiacov, v ktorých bola zvýšená hladina dioxínu, nepredstavovala žiadne zdravotné riziko. „Bez ohľadu na to sa niečo také už nesmie opakovať a my sme prijali nevyhnutné opatrenia ako napríklad oddelenie výroby krmív a priemyselných tukov, povinnú registráciu podnikov zaoberajúcich sa výrobou krmív a zostrenie kontrol takýchto podnikov,“ informovala Aigner. Podľa nej sa však tieto opatrenia musia zároveň uplatňovať aj na úrovni EÚ. Slovenský šéf agrorezortu zhodnotil, že z tohto prípadu vyplýva, že potreba zmeniť systém kontroly krmív. „Tie by mali byť také, aké máme na samotné potraviny, aby sme mali taký istý systém v každej členskej krajine z hľadiska prístupu a kontroly zo strany štátu,“ povedal Simon.