Tohtoročný burčiak je už v predaji, vinári očakávajú vyššiu úrodu ako predchádzajúce roky

Naplno sa oberačka hrozna a výroba burčiaku rozbehne v septembri.
Sklenený džbán, kde je burčiak obklopený strapcami zeleného, červeného a čierneho hrozna s hroznovými listami na rustikálnom drevenom stole.
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Slovenskí vinári už začali s predajom burčiaku z ročníka 2025. Tento rok sa výroba burčiaku začína štandardne od 15. augusta, keďže kvôli počasiu nebola potrebná výnimka na skorší predaj, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch. Prvé zbery sú v znamení odrody Iršai Oliver, pričom naplno sa oberačka hrozna a výroba burčiaku rozbehne v septembri. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komoryJana Holéciová.

Očakávaná úroda

V týchto dňoch spúšťame prvé oberačky z odrody Iršaj Oliver. Reálne sa ale burčiaková kampaň začne až v septembri, kedy sa naplno začnú oberať odrody ako Veltlínske zelené, rízlingy a samozrejme neskôr Dunaj a Frankovka Modrá,“ uviedla výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov SlovenskaJaroslava Kaňuchová Pátková.

Zväz očakáva vyššiu úrodu ako v predchádzajúcich dvoch rokoch, ktoré boli až o 30 % pod priemerom. Vinári dúfajú, že tento ročník prinesie produkciu okolo 30 až 32 miliónov litrov vína. Výroba burčiaku na Slovensku má dlhodobú tradíciu.

Kvalitný produkt

Podľa zákona sa tak môže označovať len nápoj vyrobený výlučne z hrozna vypestovaného na Slovensku, zozbieraného v danom roku a predávaný od augusta do konca decembra. Cieľom legislatívy je chrániť spotrebiteľa a producentov, aby burčiak zachoval svoju čerstvosť, typickú chuť a charakter sezónneho produktu.

Odporúčam, aby si spotrebitelia kupovali burčiak vždy u vinára, ktorý má dlhšiu kampaň a ktorý zároveň vyrába kvalitný produkt. To znamená aj to, že má pravidelný prísun čerstvého hrozna,“ dodala J. Kaňuchová Pátková.

Pravý burčiak je rozkvasený nápoj s príjemnou vôňou po hrozne a kvasinkách, nemal by mať hnedú alebo silno-oranžovú farbu, ktorá by naznačovala starobu, oxidáciu alebo pridaný cukor.

Viac k osobe: Jana HoléciováJaroslava Kaňuchová Pátková
Firmy a inštitúcie: SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komoraZväz vinohradníkov a vinárov Slovenska