Roman Pomajbo sa narodil v kulinárskej rodine a tak niet divu, že zo žien v kuchárskom umení na prvé miesto stavia svoju mamu. V ostatnom čase sa však tiež pravidelne zvŕta pri sporáku a to hlavne preto, aby uspokojil chúťky polročnej dcérky Noemi na mliečko.
Pre kulinársky kalendár Pri sporáku stál ste vybrali recept na vyprážaný karfiol? Obľubujete vyprážané jedlá?
Ja musím priznať, že mám veľmi rád takéto veci ako vyprážaný syr, vyprážaný karfiol, teraz je hríbová sezóna, tak aj vyprážaná jedľa, bedľa, to sú úžasné veci. Povedzme si ale pravdu, že tie vyprážané jedlá sú nezdravé, ale chutia nám. Pri tomto recepte som skombinoval zdravý karfiol, takže je to vlastne spojenie príjemného s užitočným.
Kto sa vo vašej rodine stará o jedlo?
No ja pochádzam z takej rodiny, že už moja stará mama bola taká stokilová kuchárka. Bola prvou kuchárkou v pražskej Korune, čo bolo také známe občerstvenie pod Václavským námestím. Moja mama je tá najlepšia kuchárka na svete, moja žena má zasa rada také tie orientálne veci. Hlavne keď sme žili v Austrálii, tak tam bolo strašne veľa možností ochutnávať. Inak ja môžem byť šťastný, že vyzerám tak, ako vyzerám, mohol byť zo mňa obrovský sud.
Pred polrokom sa vám narodila druhá dcérka? Ako sa staráte o Noemi?
Tak Noemi kričí mliečko, mliečko! No a ja naozaj stojím večer pri tom sporáku a varím mliečko. Už presne viem, koľko toho mliečka a tak. Je to krásny pocit.
Máte kritérium, podľa ktorého sa riadite pri výbere jedla a pitia?
Čo je dobré, to môžem. Pri jedle sa to nemusí veľmi hýbať a alkohol musí byť kvalitný.
RECEPT: Karfiol vyprážaný v cestíčku
dva karfioly (asi 1 kg)
2 vajcia
¼ mlieka
200 g polohrubej múky
2 lyžice rozohriatého masla
olej na vyprážania
soľ
Postup:
Karfiol uvaríme v posolenej vode do polomäkka. Scedíme. Rozoberieme na ružičky, ktoré obalíme v cestíčku.
Cestíčko: V miske rozšľaháme vajcia a maslo, pomaly pridávame mlieko a múkou a posolíme. Cesto musí byť hladké. Obalený karfiol vypražíme dozlatista. Namiesto mlieka môžeme do cestíčka pridať biele víno. Podávame s vareným i zemiakmi alebo zemiakovou kašou s hlávkovým šalátom.
Karfiol vyprážaný v strúhanke
1 veľký karfiol
2 vajcia
5 lyžíc mlieka
5 lyžíc hladkej múky
strúhanka
tuk
soľ
Postup:
Karfiol krátko povaríme a rozdelíme na väčšie ružičky. Na obalenie s pripravíme rozšľahané vajcia s mliekom a múkou, posolíme ho. Ružičky karfiolu namáčame do cesta , obalíme v strúhanke a vypražíme v horúcom tuku. Môžeme podávať s varenými, pečenými zemiakmi a s tatárskou omáčkou.
Príloha – zemiaky s cibuľou
1 kg zemiakov
2 väčšie cibule
0,5 l mlieka
50 g tuku
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Ošúpané zemiak pokrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na kolieska a trochu opražíme na tuku. Zemiaky s cibuľkou premiešame, posolíme, posypeme mletým čiernym korením a preložíme do vymasteného pekáča. Zalejem mliekom .Pekáč prikryjeme , dáme do vyhriatej rúry a pečieme 40 až 50 minút pri teplote 150 stupňov Celzia. Podávame so šalátom.