Zmizne káva z našich šálok? Na vine môže byť klimatická zmena

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Closeup image of a man and a woman clinking white coffee mugs in cafe
Closeup image of a man and a woman clinking white coffee mugs in cafe Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Stále častejšie extrémne výkyvy počasia spôsobujú prudký rast cien kávy. Cena kávy sa za posledný rok viac než zdvojnásobila v dôsledku extrémneho počasia. Kombinácia nadpriemerných zrážok a vysokých teplôt v regiónoch pestujúcich kávu spôsobila farmárom v roku 2024 obrovské problémy. Výsledkom boli jedny z najprudších cenových nárastov – za posledných 12 mesiacov sa cena kávy zvýšila až o 103 %, ako uvádza portál Euronews.

Vedci potvrdili, že rok 2024 bol najteplejším rokom v histórii a tento trend pokračuje aj v prvých mesiacoch roku 2025. Odborníci varujú, že extrémne a nepredvídateľné výkyvy počasia budú s rastúcimi globálnymi teplotami stále častejšie a intenzívnejšie.

Analytici dodávateľských reťazcov z konzultačnej spoločnosti Inverto naznačujú, že ceny potravín budú aj tento rok nestabilné, keďže extrémne výkyvy počasia naďalej ničia úrodu.

Devastujúce dôsledky pre pestovateľov kávy

Správa organizácie Christian Aid z roku 2023 naznačila, že svet si bude musieť obmedziť svoju závislosť od kávy, keďže globálne otepľovanie naberá na intenzite.

Okrem zvyšovania cien budú ovplyvnené aj chuť a dostupnosť kávy, čo bude mať ďalšie dôsledky na súvisiace podniky, ako sú kaviarne v Európe.

A pre farmárov v krajinách ako Brazília, Etiópia a Vietnam, ktorí sú na pestovaní kávy existenčne závislí, môžu byť následky doslova zničujúce.

„Malí pestovatelia kávy čelia klimatickej kríze v prvej línii, hoci sami takmer neprispeli k problému globálneho otepľovania,“ hovorí Patrick Watt, generálny riaditeľ organizácie Christian Aid.

Plant Coffee seedlings in nature Close Up Of Fresh Green Plant
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com/

Ako klimatická zmena ovplyvňuje kávu?

Zvyšujúce sa teploty, nepravidelné zrážky, choroby, suchá a zosuvy pôdy ohrozujú poľnohospodársku pôdu.

„Naša skúsenosť je taká, že v rokoch, keď boli skoré sezónne dažde slabé alebo úplne chýbali, bola aj kvitnúca sezóna kávy výrazne narušená,“ vysvetľuje Mackson Ng’ambi, generálny riaditeľ Mzuzu Coffee Cooperative v Malawi. „Tento jav sa teraz opakuje pravidelne.“

S rastúcou frekvenciou extrémnych výkyvov počasia a prírodných katastrof sú pestovatelia kávy a ďalší farmári čoraz zraniteľnejší. Napríklad extrémne horúčavy vo východnej Ázii minulý rok spôsobili prudký nárast cien ryže v Japonsku a zeleniny v Číne.

To platí najmä pre rozvojové krajiny, kde farmári často dostávajú za svoju produkciu nízke odmeny a dôsledky klimatických zmien pociťujú oveľa intenzívnejšie.

„Dopad klimatických zmien na produkciu kávy je jasne viditeľný, a to vrátane masového rozšírenia choroby známej ako kávová hrdza,“ hovorí Yitna Tekaligne, manažér organizácie Christian Aid v Etiópii.

Organizácia Christian Aid vypočítala, že tieto podmienky znížia rozlohu vhodnú na pestovanie kávy o 54,5 %, a to aj v prípade, že sa globálne otepľovanie podarí udržať v rámci cieľov Parížskej dohody, teda na maximálne 1,5 až 2 °C nad úroveň pred priemyselnou revolúciou.

Najväčšie dopady pociťujú Brazília a Vietnam, ktoré zabezpečujú viac ako polovicu dodávok kávy do Spojeného kráľovstva.

Samotná produkcia kávy však tiež prispieva ku klimatickej kríze – podľa výskumníkov z University College London (UCL) môže pestovanie jedného kilogramu kávy vyprodukovať až 15,33 kg oxidu uhličitého.

Zmena spôsobu pestovania, prepravy a konzumácie kávy by mohla výrazne znížiť tento uhlíkový odtlačok.

Firmy budú pravdepodobne musieť prispôsobiť svoje dodávateľské reťazce, aby lepšie zvládali rastúcu nestabilitu.

„Výrobcovia potravín a maloobchodníci by mali diverzifikovať svoje dodávateľské reťazce a stratégie nákupu, aby znížili závislosť od regiónov zasiahnutých neúspešnou úrodou,“ tvrdí Katharina Erfort, hlavná analytička spoločnosti Inverto.

Super Typhoon, tropical storm, cyclone, hurricane, tornado, over ocean. Weather background. Typhoon, storm, windstorm, superstorm, gale moves to the ground. Elements of this image furnished by NASA.
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com/

Bude šálka kávy v budúcnosti ešte drahšia?

Keďže rastúce teploty už dnes ovplyvňujú cenu kávy, Mackson Ng’ambi tvrdí, že tento nárast nákladov by sa mal premietnuť do cien pre spotrebiteľov.

„Celosvetové ceny kávy by mali zohľadňovať skutočnosť, že farmári vynakladajú čoraz väčšie úsilie na udržanie svojich plantáží, čo vedie k rastu nákladov na produkciu,“ vysvetľuje.

„Ak sa to nebude rešpektovať a nezohľadní sa to v cenotvorbe, mnoho pestovateľov bude, bohužiaľ, nútených opustiť kávový priemysel.“

Ak bude čoraz viac farmárov s pestovaním kávy končiť, ceny sa pravdepodobne ešte viac zvýšia.

Len v Spojenom kráľovstve sa denne vypije 98 miliónov šálok kávy – to by stačilo na naplnenie viac než deviatich olympijských bazénov, uvádza Christian Aid.

Podľa údajov Britskej asociácie kávy (British Coffee Association) z roku 2017 kávový priemysel v Spojenom kráľovstve zamestnáva viac než 210 000 ľudí.

Espresso coffee glass cup on a brown background.
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com/

Ako môžeme pomôcť pestovateľom kávy?

Vo svojej správe organizácia Christian Aid vyzvala vládu Spojeného kráľovstva, aby zvýšila financovanie opatrení proti klimatickým zmenám a odpustila „nespravodlivé“ historické dlhy rozvojovým krajinám.

„Ak chceme riešiť príčiny problému, Spojené kráľovstvo a ďalšie bohaté krajiny musia splniť svoje sľuby a financovať opatrenia, ktoré pomôžu farmárom v chudobnejších krajinách pestovať plodiny odolné voči klimatickým zmenám a diverzifikovať svoje zdroje príjmov,“ hovorí Patrick Watt.

Prieskum uskutočnený pre túto správu ukázal, že takmer 70 % britských dospelých si myslí, že vláda by mala urobiť viac na zmiernenie dopadov klimatických zmien na dodávateľský reťazec potravín.

Minulý týždeň britská Národná komisia pre pripravenosť (NPC) varovala, že krajina nie je pripravená na rozsah hrozieb, ktorým teraz čelí jej potravinový reťazec – extrémne počasie patrí medzi najväčšie riziká.

„Potrebujeme aj priame financovanie pre malých pestovateľov kávy, napríklad prístup k úverom s nízkym úrokom, ktoré sú v súčasnosti nedostupné. Ak sa nič nezmení, o pár rokov sa môžeme s kávou rozlúčiť,“ dodáva Mackson Ng’ambi.

Farm coffee plantation in Brazil
Foto: ilustračné, https://www.gettyimages.com/
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať