BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Do reštaurácií s rýchlym občerstvením chodia na Slovensku hlavne bohatší ľudia a študenti.
Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý zrealizovala v decembri 2012 na reprezentatívnej vzorke 1 034 respondentov.
Vo fast foodoch sa podľa výsledkov aspoň občas stravuje až 61 percent Slovákov.
Muži ich pritom navštevujú častejšie ako ženy. Fast food najviac obľubujú mladí ľudia od 18 do 24 rokov.
Aspoň raz týždenne sa takto stravuje až 36 percent z nich, pričom pred desiatimi rokmi to bola len polovica.
„Pokrmy typu fast food ako hotdogy, hranolčeky či hamburgery patria medzi výživovo málo hodnotné zložky stravy a nie je správne nahrádzať nimi plnohodnotné pokrmy. Ich pravidelnou konzumáciou dodávame organizmu zbytočné kalórie a tuk, ktorý je často prepálený,“ uviedla Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu.
Zdravé jedlo je drahšie
Kým v USA a západnej Európe je fast food jedlom chudobných, na Slovensku sú z hľadiska príjmov návštevníkmi rýchleho občerstvenia skôr vyššie príjmové skupiny s mesačným platom vyšším ako 1 500 eur, a to najmä na západnom Slovensku. Bez ohľadu na príjem sa však Slováci zhodnú v tom, že zdravé jedlo je drahšie. Myslia si to až tri štvrtiny opýtaných.
Žiť sa dá zdravo
Odborníci napriek tomu tvrdia, že aj s nižším rozpočtom sa dá žiť zdravo. „Na potraviny vo všeobecnosti vydávame nemalú časť svojich príjmov a zdravá strava je zväčša finančne náročnejšia. Pri troške vynaliezavosti však môžeme náklady na zdravú výživu znížiť kúpou sezónnych potravín alebo využívaním akcií, ktoré ponúkajú obchodníci,“ poradila Babinská.
Výživovo hodnotné a finančne nenáročné sú viaceré potraviny, ktorých spotreba je u nás mimoriadne nízka a na ktoré ľudia často zabúdajú. Sú to napríklad strukoviny a mnohé bežné druhy zeleniny. „Pri výbere potravín nezriedka zistíme, že zdravšia potravina vôbec nie je drahšia ako jej menej zdravá alternatíva, napríklad pri výbere mliečnych alebo mäsových výrobkov. Finančne výhodnejšie sú aj rastlinné tuky bohaté na zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny,“ doplnila Babinská.
Informácie agentúre SITA poskytla Lenka Savarová zo spoločnosti Comm.