CULINARIUM: Domáci chlieb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Domáci chlieb Foto: Webnoviny.sk

Čerstvo upečený chlieb svojou vôňou podráždi zmysly každého gurmána. Návod na jeho prípravu i bez dnes už čoraz bežnejších domácich pekárničiek vám prináša Marek Petrán z ELESKO restaurant & wine bar.

Culinarium

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

3 uvarené zemiaky

1 žĺtok

1 polievková lyžica oleja

22 g soli

42 g droždia

3 dcl vody

2 dcl bieleho vína

1,5 polievkovej lyžice kyslej smotany

Postup:

Všetko spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Miesime približne 10 až 15 minút. Cesto po vymiesení necháme 15 minút odpočinúť. Potom ho rozdelíme na 3 časti a zapletieme ako vianočku a následne vložíme do vymastenej formy alebo pekáča. Necháme vykysnúť približne 1,5 – 2 hodiny v teple. Rúru predhrejeme na 220 °C. Nakysnutý chlieb vložíme do vyhriatej rúry a zo začiatku pečieme 7 minút na 220 °C, aby sa spravila kôrka. Potom znížime teplotu na 170 °C a prikryjeme papierom na pečenie. Ďalej pečieme približne 25 minút. Chlieb necháme vychladnúť.

Tip: Chlebík sa hodí na Vianoce alebo Veľkú noc k údenému mäsu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať