Čerstvo upečený chlieb svojou vôňou podráždi zmysly každého gurmána. Návod na jeho prípravu i bez dnes už čoraz bežnejších domácich pekárničiek vám prináša Marek Petrán z ELESKO restaurant & wine bar.
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
3 uvarené zemiaky
1 žĺtok
1 polievková lyžica oleja
22 g soli
42 g droždia
3 dcl vody
2 dcl bieleho vína
1,5 polievkovej lyžice kyslej smotany
Postup:
Všetko spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Miesime približne 10 až 15 minút. Cesto po vymiesení necháme 15 minút odpočinúť. Potom ho rozdelíme na 3 časti a zapletieme ako vianočku a následne vložíme do vymastenej formy alebo pekáča. Necháme vykysnúť približne 1,5 – 2 hodiny v teple. Rúru predhrejeme na 220 °C. Nakysnutý chlieb vložíme do vyhriatej rúry a zo začiatku pečieme 7 minút na 220 °C, aby sa spravila kôrka. Potom znížime teplotu na 170 °C a prikryjeme papierom na pečenie. Ďalej pečieme približne 25 minút. Chlieb necháme vychladnúť.
Tip: Chlebík sa hodí na Vianoce alebo Veľkú noc k údenému mäsu.