Tomáš Opletal, chef de cuisine z Flowers restaurant & wine bar, zbúra akékoľvek vaše predsudky z tohto vyborného mäsa. Líčka najlepšie chutia s medovou cibuľou a gratinovanými zemiakmi.
Na 10 porcií potrebujeme:
Líčka:
bravčové líčka 2 kg
olej 200 ml
mrkva 150 g
zeler 150 g
petržlen (koreň) 150 g
cibuľa žltá 150 g
nové korenie 5 guličiek
čierne korenie celé 10 guličiek
bobkový list 5 ks
paradajkový pretlak dvojitý 100 g
voda na zaliatie
červené víno
cukor
Cibuľa:
červená cibuľa 1 kg
med 150 g
červený vínny ocot cca 100 ml (potom podľa chuti)
bobkový list 3 ks
soľ podľa chuti
Zemiaky:
zemiaky 2 kg
cibuľa žltá 200 g
smotana 0,3 litra
cesnak 5 strúčikov
soľ
čierne korenie
parmezán cca 200 g
petržlen plochý 30 g
Omáčka:
červené varené víno s trochou cukru
Postup:
Líčka orestujeme sprudka na oleji zo všetkých strán a dáme ich bokom. V rovnakom oleji orestujeme korenie a koreňovú zeleninu na kocky (pokrájané cca 1,5 cm) do zlatava. Pridáme cibuľu a opäť orestujeme do zlatava. Potom pridáme pretlak, orestujeme a zalejeme vodou. Privedieme do varu a vložíme opečené líčka. Mäso dusíme do mäkka. Potom vývar precedíme cez utierku a necháme vyredukovať do husta. Do omáčky následne pridáme zredukované červené víno s trochou cukru.
Červenú cibuľu si nakrájame na hrubo, dáme do hrnca a pridáme med, červený ocot a korenie. Dusíme do mäkka. Potom dochutíme soľou, octom a medom.
Zemiaky a žltú cibuľu olúpeme, nakrájame na tenké plátky a zalejeme smotanou.
Dobrú chuť!